Στην Κέρκυρα βρέθηκε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Ο Γιοχάνες Χαν συναντήθηκε με αρμόδιους και συζήτησε για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων.

Πρώτος σταθμός του επίτροπου ήταν το κτίριο της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου τον υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, μαζί με αντιπεριφερειάρχες διαφόρων νησιών και υπηρεσιακά στελέχη. Το «παρών» έδωσε και ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν θέματα μείζονος σημασίας για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπως το έργο των φραγμάτων στην Κέρκυρα, για την επίλυση της ύδρευσης του νησιού.

Ο επίτροπος Χαν τόνισε ότι είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για τη νέα προγραμματική περίοδο, ωστόσο μετέφερε την ανησυχία των αρμοδίων της ΕΕ αναφορικά με την ικανότητα διαχείρισης ενός τόσου μεγάλου έργου (καθώς υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα από τη Ρόδο και την Κρήτη), καθώς και για την τιμολογιακή πολιτική, για την οποία υπάρχει πεποίθηση ότι θα πρέπει να συμβάλει το ελληνικό κράτος.

Όσον αφορά το έργο υδροδότησης Ζακύνθου και τα εμπόδια που αφορούν στην ποιότητα του νερού, ο κ. Χαν ανέφερε ότι «οφείλουν τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος να δουν αυτό το σημαντικό θέμα για το νησί», ενώ επισήμανε το γεγονός ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Ζάκυνθο χιλιάδες τουρίστες και οι συνέπειες από την κακή ποιότητα νερού θα είναι μεγάλες.

«Υπάρχουν τεχνικές που οφείλουν οι αρμόδιοι ν’ ακολουθήσουν για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού», προσέθεσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά, στη μακρόχρονη «περιπέτεια» για την προετοιμασία των έργων, που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς- Ιθάκης Σ. Κουρής, ο Γιοχάνες Χαν παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας αυτών των διαδικασιών, ωστόσο σημείωσε ότι την ευθύνη τη φέρουν αποκλειστικά οι ελληνικές υπηρεσίες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, για να είμαστε αποτελεσματικοί, οφείλουμε να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, αλλά να σεβόμαστε και τους κανονισμούς της ΕΕ για την εκτέλεση των έργων.