Συγκεκριμένα, με ειδική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας στον Γενικό Κανονισμό Λιμένων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση εγγραφής στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.) όλα τα μικρά σκάφη που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις ορίζεται η πλήρης δήλωση των στοιχείων των σκαφών αυτών στις Λιμενικές Αρχές, καθώς και η τήρηση όλων των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και των λοιπών υποχρεώσεων έναντι του νόμου.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση αυτή, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αποδεσμεύεται από μια χρόνια γραφειοκρατική αγκύλωση, που αποτελούσε, καθημερινά, αποτρεπτικό παράγοντα στη ναυτική εκπαίδευση των μελών του και την πρώτη επαφή τους με το θαλάσσιο στοιχείο.

«Σήμερα, είναι ημέρα γιορτής για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, γιατί, χάρη στην απόφασή σας αυτήν, επιλύεται ένα χρόνιο θέμα, αυτό του “Λεμβολογίου” του Σ.Ε.Π.» , τονίζει χαρακτηριστικά το διοικητικό συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε σήμερα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.