Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα αφήσει τη φέτα χωρίς προστασία, ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθησυχάζοντας επίσης τους φόβους περί συμφωνίας της Επιτροπής με τον Καναδά ώστε να παράγει λευκό τυρί το οποίο θα ονομάζει «τύπου φέτα», «style φέτας», κ.α.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για το θέμα, ο κ. Τσαυτάρης αφού ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία, ξεκαθάρισε ότι είναι μια συμφωνία ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο υπουργός τόνισε ότι και με αυτή τη συμφωνία η φέτα «προστατεύεται αποτελεσματικά» αφού δεν επιτρέπεται σε κανένα να αναγράφει την ονομασία «φέτα» στο προϊόν (αλλά «τύπου φέτα») κι επίσης υποχρεώνεται να γράψει την προέλευση και να αφαιρέσει όλα τα σήματα με τα οποία κορόιδευαν τον Καναδό καταναλωτή (ελληνικές σημαίες, κίονες, Ακρόπολη κ.α.).

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής υποστήριξε πως δεν είναι νίκη το να αναγράφεται «τύπου φέτα» ή «style φέτας», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν αποτελεί συντριπτική ήττα», όμως βρίσκεται βήματα πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005. Εκτίμησε δε πως μπορεί να ανοίξει την όρεξη στην Τουρκία και σε χώρες της Ε.Ε. (όπως η Δανία) να επιχειρήσουν νέες ανατροπές.

Απαντώντας ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι αφενός «η συμφωνία αφορά τη διάθεση της φέτας στον Καναδά κι όχι στην ΕΕ», αφετέρου δε οι δείκτες ποιότητας που έχουν τεθεί από την ΕΕ εμπίπτουν στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ΕΕ, και δεν ισχύει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Τέλος, υπενθύμισε ότι ο ίδιος κάλεσε τον Καναδό πρέσβη και αφότου διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις στο θέμα, «ο Καναδάς αναγκάσθηκε να τις σεβαστεί».