Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Ντέβιντ Μπέργκερ, τόνισε πως στόχος είναι να διατηρηθεί η δυναμική της προόδου που έχει σημειωθεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Μπέργκερ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη Β. Ελλάδα και επεσήμανε το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών που αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή τους επόμενους μήνες, για να διερευνήσουν τις προοπτικές δραστηριοποίησης τους, ενώ σημείωσε την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις.

«Είναι μεγάλη μου ευχαρίστηση που είμαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη επίσκεψη μου μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου» είπε ο κ. Μπέργκερ, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτούς τους πέντε μήνες. Νομίζω, ότι έχουμε μια φανταστική πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και ειδικά στη Β. Ελλάδα. Έχετε δει αυτούς τους μήνες την πρόοδο που έχει γίνει με τις επενδύσεις της Cisco , τη Pfizer , τη δουλειά που κάνει η Deltoid εδώ στη Θεσσαλονίκη, οπότε στην ουσία χτίζουμε πάνω στην επιτυχία».

O κ. Μπέργκερ ανέφερε ότι παρίσταται στη συνάντηση, εκ μέρους του πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt , ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών, λόγω προσωπικού προβλήματος και συνέχισε:

«Επίσης αυτό το διάστημα είχαμε την καταπληκτικά επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Φάνηκε από αυτήν την επίσκεψη ότι η Β. Ελλάδα είναι διαρκώς στο μυαλό μας και στις συζητήσεις μας, παραδείγματος χάρη για τη συνεργασία στα ενεργειακά, κι όχι μόνο τοπικά, αλλά και για τις προοπτικές σε περιφερειακό επίπεδο».

«Ήθελα να κρατήσουμε αυτή τη δυναμική και σύντομα θα έχουμε επίσκεψη από κάποιον οργανισμό για χρηματοδότηση επενδύσεων που θέλουμε να τη φέρουμε και στη Β. Ελλάδα. Επίσης θα έρθει ένας άλλος οργανισμός, μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να διερευνηθούν ευκαιρίες για άλλα προγράμματα» ανέφερε ο κ. Μπέργκερ.

Ζέρβας: Είμαστε σε κοινή συνεργασία

«Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για όλα όσα σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε στην πόλη μας, για τα οποία η αμερικανική πρεσβεία, το αμερικάνικο κράτος θα μπορέσει να βοηθήσει. Είμαστε σε μια στενή συνεργασία έχουμε κοινές αγωνίες» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Χάρηκε πολύ ο κ. Μπέργκερ για τις φιλοδοξίες μας για την πόλη, τη συνεργασία με τη Φάιζερ, τη συνεργασία με τη Σίσκο, ούτως ώστε η πόλη μας να περάσει στον 21ο αιώνα, να κάνει άλματα στον τομέα της τεχνολογίας και προφανώς σε θέματα ανάπτυξης. Εύχομαι πολύ σύντομα να είναι και πάλι μαζί μας και να συζητήσουμε καινούργιους στόχους, καινούργια πλάνα, με τα οποία θα συνεχίσουμε αυτά τα οποία σήμερα συζητήσαμε».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Sindy Harvey, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger, o πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής και η δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Μαρία Καραγιάννη.