Η επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το Oruc Reis όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ήρθε στη δημοσιότητα, μετά τη φαινομενική εκτόνωση της κατάστασης το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» διά ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;». Δεν έλαβε όμως καμία απάντηση.

Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται διά ασυρμάτου ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διατηρούσε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας απευθείας με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση με τον ανώτατο συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχο Τοντ Ουώλτερς (Tod Wοlters),  ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Ουώλτερς είναι Αμερικανός Πτέραρχος και ο άνθρωπος που πριν από μήνες είχαν καταθέσει τα υπομνήματα για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου εθνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις σημερινές κινήσεις του Oruc Reis.

Εκτόνωση της κρίσης

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το Oruc Reis ανέστρεψε πορεία, κατευθυνόμενο ανατολικά-βορειοανατολικά προς τις τουρκικές ακτές, ενώ αρχικά έδειχνε να κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 4-5 που βρισκόταν και έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη NAVTEX.

Μετά την αναστροφή του τουρκικού ερευνητικού φαίνεται ότι η κατάσταση έχει εκτονωθεί. Ωστόσο το πλοίο έχει μειώσει την ταχύτητά του από το πρωί και από τη στιγμή που έστρεψε ρότα προς τα ανατολικά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber