Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας, που θα φιλοξενήσει ο Πειραιάς, ως τιμώμενη πόλη, στις 20 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δήμο.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, η Επιτρόπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μ. Δαμανάκη, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Χρήστου και ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Ανωμερίτης κατέθεσε, εκ μέρους του ΟΛΠ, συγκεκριμένη εισήγηση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας, ο οποίος θα διαρκέσει τρεις ημέρες, 19, 20 και 21 Μαΐου και του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός της, θα ανέλθει στις 750.000 ευρώ. Από αυτά, τα 250.000 ευρώ θα συνεισφέρει η γενική διεύθυνση mare της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ, θα πρέπει να καλυφθούν από το δήμο, από τον ΟΛΠ, από χορηγίες και από ιδιωτικές πηγές. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι από Ελλάδα και Ευρώπη θα ανέρχονται σε 1.500 άτομα.

Το προτεινόμενο θέμα θα είναι «Η θάλασσα και τα λιμάνια, αστείρευτη πηγή ευημερίας και πολιτισμού» με προφανή στόχο να αναδειχθούν οι οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της ναυτιλίας και η διασύνδεση των λιμανιών με την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Εκτός από το τριήμερο των επίσημων εκδηλώσεων, προτείνεται να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που να καλύπτει την περίοδο Μαΐου 2015-Οκτωβρίου 2015, με εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας.

Τη διοργάνωση του προγράμματος και των εκδηλώσεων προτείνεται να αναλάβουν ο Δήμος Πειραιά και ο ΟΛΠ ΑΕ με τη συνεργασία του ΕΟΤ, του Φεστιβάλ Αθηνών και ιδρυμάτων ή εταιρειών. Την πολιτική ευθύνη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας ζητείται επίσης να έχει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 850 συμμετέχοντες, όπου συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ναυτιλίας. Το 2014 θα φιλοξενηθεί στη Βρέμη της Γερμανίας και θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και τις τεχνολογίες.