Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μια γυναίκα διεκδικεί την κορυφαία πολιτειακή θέση


ΕΛΛΑΔΑ
19:35
15/01/2020
Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
38
loading

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή και σήμερα 15 Ιανουαρίου πρότεινε μία γυναίκα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη σημαντική αυτή θέση στην διακυβέρνηση της χώρας.

Το βιογραφικός της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι «πλούσιο» είναι η πρώτη Ελληνίδα δικαστής που έφθασε στην κορυφή του Σ.τ.Ε., τον Οκτώβριο του 2018 και την είχε προτείνει για την εν λόγω θέση ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης,Αλέξης Τσίπρας.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το βιογραφικό της

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ενδεικτικά:

• «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

• «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

• «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η' Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

• «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

• «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

• «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

• Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

• «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

• «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

• «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,

1/2016)

• «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

• «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

• «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

• «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

• Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

• Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

• Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

• Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

• Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

• Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

• Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

• Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

• Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

• Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

«Με την επιλογή μου τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα»

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar ΝΑΝΟΣ

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 300 ΨΗΦΟΥΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ [...]

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

  H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την επιλογή-έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, που τάραξε τα πολιτικά νερά χθες και αιφνιδίασε αρκετούς.

  Η κα Σακελλαροπούλου από διάφορες πλευρές παρουσιάζεται ως διακεκριμένη δικαστικός, με πολύ σημαντική διαδρομή στην ελληνική δικαιοσύνη, ως συγγραφέας πολλών άρθρων που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού
  δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και ως εισηγήτρια σχετικών θεμάτων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/01/blog-post_390.html

 3. avatar δεμινιο

  ε δεν μου γεμιζει το ματι

 4. avatar noway..

  πολύς χαμός για το τίποτα. ΠτΔ είναι και έχει ρόλο διακοσμητικό όποιος ή όποια και να έχει αυτή τη θέση.
  Ας έχουν τα κότσια οι εκάστοτε κυβερνώντες να τα λένε στα ίσα στους έξω και να μη περιμένουν από τον πρόεδρο που τον έκαναν εδώ και χρόνια μαριονέτα

 5. avatar Γιακουμής Καταφρονεμένος

  Ωραια προταση Μητσοτακη σε Θηλυκό Σαρτζετακη. Δεν προτεινε το Βενιζελο, αλλα τη κολλητή του....δεν την ψηφισε για το ΣτΕ..αλλα τη θελει για ΠτΔ….Τρικυμια εν Κρανιω ! ! !

 6. avatar Μασας Μπουκας

  Ο λαός τι κερδίζει με αυτό?

  1. avatar Masa buka..

   Το έχεις "καπνίσει" πάλι πασάκα μου..?

 7. avatar δσα

  Η Σακελλαροπούλου, δεν είχε ψηφιστεί από τη ΝΔ ως πρόεδρος του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018.ωστόσο τη θέλει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020...Άγνωσται αι βουλαί του [...] που μας έλαχε για πρωθυπουργός!!!

  1. avatar δσα. 2

   Φίλε μου αυτό που γράφεις είναι σωστό, αυτό όμως δείχνει την υπερκομματικό τητα της επιλογής του πρωθυπουργού μας κυρίου Μητσοτάκη.

   1. avatar gmyoyo

    Καλημέρα σας....
    Αφήστε τα του Κυρίου Πρωθυπουργού σας -μας - τους... Όλα είναι ένα παιχνίδι αν δεν το έχετε καταλάβει (που ΔΕΝ)…
    Ο Κύριος Τσίπρας την έκανε γυριστή στον Κύριο Μητσοτάκη προτείνοντας τον Κύριο Παυλόπουλο τότε και ο άλλος του την κάνει γυριστή μετά από 5 Χρονάκια προτείνοντας μια Κυρία που την είχε τοποθετήσει ο Τσίπρας στο ΣτΕ…. Αιντε Ξυπνήστεεεεε παιχνιδάκια στην Πλάτη ΜΑΣ για μια ακόμη φορά.

  2. avatar criskalts

   Πρέπει να έχουν λήξει..κοίταξε λίγο την ημερομηνία..

  3. avatar Τι;

   Πολάκη εσυ;

 8. avatar Μαρία- Αγγέλα

  Το ότι γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να εισέλθει στο Άγιο Όρος δεν είναι λόγος για να μη προταθεί. Αν εκλεγεί, μπορεί να ορισθεί άλλος τόπος συναντήσεως με τους Αγιορείτες Πατέρες— εφόσον υπάρξει ανάγκη.

 9. avatar Νασιλόφρων

  Την Ελισσάβετ της Αγγλίας όμως την άφησαν να πάει στο Α.Όρος.. ω, ξέχασα ότι δεν πάτησε κάτω

 10. avatar petmath

  Αυτα κανει ο κουλης και θα στειλει τον κοσμο στον βελοπουλο !!!!

  1. avatar ???????

   και δωρο μια επιστολη του Χριστουλη; χα χα χα τι σανο τρωτε εσεις ....

 11. avatar seaman

  Όπως είπε η Κα Σακελλαροπούλου:¨Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα".
  (Ο/Η) πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που η επιλογή του να τιμά όλους τους έλληνες ανεξαρτήτως φύλλου. Με αυτή της τη δήλωση τι εννοεί;

 12. avatar Αγιορείτης

  Στο όρος δεν είστε ευπρόσδεκτη. Στο περιβόλι της Παναγίας της Άχραντου δεν επιτρέπονται θηλυκά οποίο αξίωμα και αν φέρουν. Λάθος επιλογή .

  1. avatar Agioriti να σε φωτησει o Θεός ……

   Ζεις στον Μεσαιωνα που έκαιγαν γυναίκες επειδή τις θεωρούσαν μάγισσες Και επιτέλους αυτό με το άβατο πρέπει να καταργηθεί Αν οι καλόγεροι μπαίνουν σε πειρασμό να πάνε στην έρημο Σαχάρα που δεν βλέπουν κανέναν Από γυναίκα πηγαζειβη ζωή και ειναι ευλογημένη για τον λογο αυτό Αφήστε λοιπον τις αποφασιστικές σας ιδέες και εκσυχρινηστείτε

   1. avatar Richard 29 Plus

    Άραγε την πρότεινε ο "Έλληνας πρωθυπουργός" επειδή είναι ιδανική για τη θέση, ή επειδή είναι γυναίκα ώστε να σπάσει ορισμένα στερεότυπα? Όχι μόνο στα μυαλά των σεξιστών, αλλά και σε αυτών που νομίζουν πως ένα συντηρητικό κόμμα δεν μπορεί να είναι προοδευτικό. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της να καταργήσει το άβατο στο Άγιον Όρος, ή να προωθήσει τις αμβλώσεις που είναι έγκλημα.

  2. avatar Ναι μωρε!!

   Ο προεδρος τής Δημοκρατιας να προτεινεται απο τον....Αρχιεπισκοπο κι η ψηφοφορια για την εκλογη του να γινεται απο τους δεσποταδες στην Ιερα Συνοδο!!

 13. avatar Παλαιολογος

  Με το καλο να παραδωσει στην Μοναρχια η Γλαστρα

 14. avatar Αγιορειτης

  Πάντως στο Όρος δεν είναι ευπρόσδεκτη. Λυπούμεθα. Το περιβόλι της Παναγίας της άχραντου της υπερευλογημενης δεν επιτρέπει καμία παραχώρηση από χιλιετηρίδων.

 15. avatar gattis

  Καλά που δεν έβαλε τον Τσιπρα...

 16. avatar Πρώτα είχαμε έναν δεξιό Κουμμουνιστη Πρόεδρο

  Τώρα θα έχουμε μια κουμουνιστρια δεξιά Πρόεδρο.

 17. avatar Πολύ καλή

  Επιλογή Επιτέλους κάποια στερεότυπα να πέσουν και να ανδικνύονται άνθρωποι με κύρος και προσωπικότητα

 18. avatar συριζάκια

  θα την ψηφίσετε τώρα και ας διαλυθείτε σε μπάζα

  1. avatar .;.

   κοιτα παρτακηδες να παραιτηθειτε και να φυγετε γιατι το γιουχαρισμα στον Μηταρακη δεν ηταν τιποτα μπροστα σε αυτα που θα σας βρουνε σε λιγο....φυγετε να σωθειτε κλεφταριο ....ουτε ο προεδρος της δημοκρατιας σας σωνει ουτε κανεις αλλος πια.

 19. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ [...]

 20. avatar Μστ

  Πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ δε γινόταν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει