Κορυφώθηκαν σήμερα το μεσημέρι με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αναπήρων πολέμου, αντιπροσωπειών από ιστορικές περιοχές που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους, τη Μάνη, το Σούλι και το Μεσολόγγι, καθώς και στρατιωτικών τμημάτων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 192η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας του Μοριά από την οθωμανική κατοχή, σηματοδοτώντας την απαρχή του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Κανελλόπουλος, παρουσία του οποίου στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου, με την συμμετοχή των βουλευτών της Αρκαδίας, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, των στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών αρχών της πόλης και της περιφέρειας Πελοποννήσου, τελέστηκε επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκος Κανελλόπουλος σε δήλωσή του για το μήνυμα που εκπέμπει η ημέρα ανέφερε ότι, «είναι μια μεγάλη ημέρα όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, αλλά είναι και για μας ένας φάρος στη νέα προσπάθεια του έθνους να πορευτούμε στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Επιπλέον ο κ. Κανελλόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σημείωσε ότι, «η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη για άλλη μια φορά θα κάνει το καθήκον της προστατεύοντας τους θεσμούς και τα πανανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να παραδώσουμε μια πολιτεία που θα είναι δημοκρατική και ο πολίτης θα χαίρεται την ελευθερία του».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, «αυτές τις ημέρες είμαστε υπερήφανοι γιατί ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ένα σημαντικό γεγονός, ότι οι θεσμοί του κράτους διασφάλισαν την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι πολιτικές παρατάξεις, η κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο πνευματικός κόσμος, θα είναι ενωμένος για να αντιμετωπίσει μορφές νεοναζιστικές και εγκληματικές».

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και δυο χρόνια μιλούσε για το θέμα της Χρυσής Αυγής, αλλά τότε είπε, «κάποιοι έκλειναν το μάτι κι αδιαφορούσαν κι άλλοι έριχναν λάδι στη φωτιά» και συμπλήρωσε, «δεν θέλουμε να είμαστε δικαιωμένοι γιατί σήμερα έχουμε θύματα από αυτή την εγκληματική οργάνωση. Έστω και καθυστερημένα η πολιτεία όμως ανταποκρίθηκε στο ρόλο της».

Επίσης ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υπογράμμισε ότι, «στηρίζουμε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τις πρωτοβουλίες που παίρνει και με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα. Ελπίζω όμως το επόμενο χρονικό διάστημα να αφήσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και ενωμένοι όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Το θέμα της Χρυσής Αυγής δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κρίση, η Χρυσή Αυγή πάτησε πάνω στη βία, στη χούντα, στα λιντσαρίσματα, πάτησε πάνω στις κρεμάλες που κάποιοι έλεγαν έξω από την Βουλή. Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε και ξεπλύθηκε μέσα από το αντιμνημονιακό μέτωπο, γι’ αυτό καλούμε όλους σήμερα, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου να δώσουμε απάντηση σ’ αυτή την εγκληματική οργάνωση».

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, «τιμήσαμε την επέτειο με πνεύμα ενότητας, όπως ακριβώς αρμόζει».

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή επεσήμανε ότι, «η ανοχή της δημοκρατίας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Τα οριζόμενα από τη συνταγματική και νομική τάξη της χώρας ισχύουν για όλους».

Προσθέτοντας ότι, «αυτό που συμβαίνει είναι η εφαρμογή των νόμων μιας συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας όπως είναι η χώρα μας. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το δημοκρατικό φρόνημα του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και η προσπάθεια αυτή μπορεί να γίνει με εξαιρετική επιτυχία μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».