Χάος επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στους δρόμους του νομού Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβία».

Στη Μαλακάσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οχήματα να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές και τους οδηγούς να μένουν για ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους τους βιώνοντας μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.

Την κατάσταση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η κίνηση των φορτηγών, παρά το απαγορευτικό που είχε επιβληθεί για τη διέλευσή τους. Φορτηγά, μάλιστα, «διπλώθηκαν» επιτείνοντας το καθεστώς του χάους στην κυκλοφορία.

Σε επιφυλακή, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Έυβοια η δημοτική αρχή Χαλκιδέων και η Πολιτική Προστασία για τον Λήλαντα ποταμό. Δύο οικισμοί, ο Μανίκας και ο Όασης βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς η στάθμη του νερού στον Λήλαντα (στο Βασιλικό Χαλκίδας) έχει ανέβει αισθητά και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο πριν τις 8:30 το βράδυ της Δευτέρας αποκαταστάθηκε  η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας.

Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα της δευτέρας για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση.

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοίδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.