Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τελέστηκε το πρωί από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, η επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Νωρίτερα, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην πόλη της Ξάνθης τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν συνοδικοί μητροπολίτες και όμοροι αρχιερείς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας στην απελευθέρωση της πόλης, αλλά και τη στήριξη της Θεοτόκου σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του έθνους.

«Η Εκκλησία και το έθνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να προσθέσει πως «είναι αδύνατον να εννοήσουμε γένος των Ελλήνων χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με την επισήμανση ότι «είναι μεγάλη τρέλα να θέλουμε να απομακρύνουμε την Εκκλησία από τον κοινωνικό ιστό. Η Εκκλησία είναι η μάνα μας» και τόνισε ότι «την ελευθερία τη λάβαμε με πολύ αίμα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε».

Ακολούθως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλης και αμέσως μετά έγινε η στρατιωτική παρέλαση.