Όλο και περισσότερο ανεβάζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με κινήσεις αμφισβήτησης δικαιοδοσιών και κυριαρχίας, προσθέτοντας χθες το βράδυ και κινήσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το news.gr, αφότου η Άγκυρα έστειλε χθες το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αγνοώντας επιδεικτικά την Κυπριακή Δημοκρατία και πολύ περισσότερο Γαλλία και Ιταλία που οι εταιρείες τους, TOTAL και ENI αντίστοιχα, έχουν συμβόλαια για την συγκεκριμένη περιοχή, επέλεξε την περιοχή της Καρπάθου ως «θέατρο» της επόμενης κίνησης.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, δέσμευσε με την NAVTEX 1113/19, μια μεγάλη περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για άσκηση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά από τις 12 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Όλες οι ενδείξεις και η μέχρι τώρα τουρκική τακτική, καταδεικνύουν πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί τον έλεγχο της περιοχής, χρησιμοποιώντας αυτή την φορά, την ρωσική άσκηση.

Σχετική NAVTEX με δέσμευση της περιοχής για άσκηση του ρωσικού ναυτικού, έχει εκδώσει και ο σταθμός του Ηρακλείου που έχει την σχετική δικαιοδοσία με βάση τους διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες.

Παράλληλα η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας και πάλι, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση του δικού της πολεμικού ναυτικού με πραγματικά μάλιστα πυρά όπως επισημαίνεται, ακόμα πιο κοντά στην Κάρπαθο και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της και σε απόσταση κάτι περισσότερο από από 13 ναυτικά μίλια.

Η δέσμευση της περιοχής είναι για το χρονικό διάστημα από τις 8 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Τσαβούσογλου: Θα αλλάξουν περισσότερο οι ισορροπίες στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ για αλλαγή ισορροπιών στην Κύπρο έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» σύμφωνα με το philenews.com.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν είναι σωστή τακτική η συνέχιση των μονομερών δραστηριοτήτων αν δεν υπάρχει συμφωνία πρώτα για την κατανομή των πηγών ενέργειας και προειδοποίησε ότι «τους λέγαμε ότι θα στείλουμε ερευνητικά πλοία κι αυτοί έλεγαν «ας έρθουν, θα κάνουν τη βόλτα τους και θα φύγουν». Όταν όμως πήγαν τα γεωτρύπανα, οι ισορροπίες άλλαξαν. Και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο σε λίγο διάστημα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, καθώς είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Η αντίδραση της Κυπριακής Προεδρίας στην εισβολή «Yavuz» στο 7

Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σημερινή ανακοίνωση, σημειώνεται, η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Προστίθεται ότι, παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ /υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται  με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών. «Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019, δια των οποίων καλούνται η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης που δημοσίευσε η Προεδρία της Δημοκρατίας: