Ταχύτερα στην έξοδο με δωρεάν πλασματικά έτη

Δεν προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης


ΕΛΛΑΔΑ
8:38
30/05/2013
Ταχύτερα στην έξοδο με δωρεάν πλασματικά έτη
3
loading

Δωρεάν μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και δύο πλασματικά έτη, δίνοντας έτσι στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Όπως αναφέρεισε δημοσίευμά του «το Έθνος», ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν μετράνε για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος αλλά δεν προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης.

Σημειώνεται πως σε δύο περιπτώσεις -στον χρόνο επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας- υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με το αν η θεμελίωση γίνεται πριν ή μετά το 2011. Αναλυτικά τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν είναι τα εξής:

1. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα. Χαρακτηριστική περίπτωση επιδότησης μπορεί να αναφερθεί η περίοδος ύστερα από εργατικό ατύχημα.

Προσοχή, καθώς αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.
Ταχύτερα στην έξοδο με δωρεάν πλασματικά έτη

Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010 η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι 200 ημέρες.

2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό. Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι 300 ημέρες.

Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης και όχι νωρίτερα. Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010, η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου.

Για παράδειγμα, μητέρα που το παιδί της ενηλικιώθηκε τον Μάρτιο του 2004 είχε εκείνη τη στιγμή 5.350 ημέρες ασφάλισης. Η ίδια είχε επιδοτηθεί το 1998 για ανεργία από τον ΟΑΕΔ. Με βάση αυτό, μπορεί πλέον δωρεάν να χρησιμοποιήσει τις απαιτούμενες 150 ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρα ανηλίκου για το 50ό έτος της ηλικίας της για μειωμένη και τα 55 πλήρη.

3. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Για τον χρόνο κύησης και λοχείας παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες εργαζόμενες που επιδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

    ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΔΙΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ !! ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ ! ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ !!!

  3. avatar yrrah

    Ευκολίες για να βγούνε στη σύνταξη και να παίρνουν απο του χρόνου τα μισά λεφτά ... Το δόλωμα καλό, το αγκιστρι όμως το είδατε ;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει