Τη συμπλήρωση 40 ετών από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού Βέλος τίμησε απόψε η ελληνική πολιτεία, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα του Φλοίσβου, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα του Ναυάρχου Νίκου Παππά, τότε κυβερνήτη του Βέλος, ο οποίος απεβίωσε στις 5 Απριλίου 2013.

Ειδικότερα, ο σημερινός κυβερνήτης του Βέλος ανέφερε σχετικά ότι ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς κέρδισε επάξια μία εξέχουσα θέση στις σελίδες του Πολεμικού ναυτικού και της ιστορίας.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Κώστας Γκόρτζης φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στον απόντα κυβερνήτη του. Επίσης, έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες της γενιάς του, για την απαξίωση των αρχών και των αξιών, αλλά και για άδικη και άνιση εξουθένωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν επουλώνεται με αόριστες υποσχέσεις βελτίωσης.

Ελλάδα δεν είναι ο Τιτανικός, είναι το Αβέρωφ, ο Θαλής ο Μιλήσιος, το αρματαγωγό Λέσβος που κατέπλευσε στην Κύπρο, τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε την ανάγκη για ομόνοια και ενότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Βέλους αποτελούν την πρώτη επίσημη αμφισβήτηση του καθεστώτος και είναι σπουδαίας πολιτικής σημασίας, διότι απέδειξαν ότι το καθεστώς δεν είχε τη στήριξη όλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφερόμενος στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, σχολίασε ότι ο ηρωισμός του αποτελεί βαρύτιμη παρακαταθήκη για το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό, στηριζόμενο στις παραδόσεις του αλλά και καινοτομώντας, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι το Κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Βέλους ήταν καθοριστικές στιγμές στη διάρκεια της χούντας, διότι έδειξαν ότι το καθεστώς δεν είχε τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συντελεστές αυτών των πράξεων, απόντες και παρόντες, υπερέβησαν το εγώ και λειτούργησαν με γνώμονα το εμείς, υποστήριξε και υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ταυτίστηκαν ποτέ με το καθεστώς. Κάποιοι επιμένουν να διαχωρίζουν τις ένοπλες Δυνάμεις από το λαό, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κομμάτι του λαού με τις ίδιες αξίες και αρχές και τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Αναφερόμενος στη μεταπολίτευση ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για σφάλματα, αλλά τόνισε ότι το ισοζύγιο της Δημοκρατίας είναι θετικό. Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το Κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Βέλους κράτησαν ψηλά τη σημαία της Δημοκρατίας και του Έθνους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και άλλοι επίσημοι.