Ξεκινά η απομάκρυνση 1.500 προσφύγων από τη Λέσβο

Ποια είναι η νέα πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό


ΕΛΛΑΔΑ
8:04
02/09/2019
Ξεκινά η απομάκρυνση 1.500 προσφύγων από τη Λέσβο
20
loading

Ξεκίνησε από τα χαράματα η μετακίνηση 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρώτοι 640 επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο πλοίο «Καλντέρα Βίστα» με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Χθες έφτασαν στις ακτές του νησιού 300 αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στις 11.000.

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό

Tο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε στις 31 Αυγούστου με μοναδικό θέμα συζήτησης την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Το Συμβούλιο ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

 1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
 2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
 3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων,  μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
 4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
 5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η  διαδικασία επιστροφής τους.
 6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα  τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
 7.  Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
  Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Μστ

  Τα οικονομικά οφέλη από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι πολύ περισσότερα συγκριτικά με τα μειονεκτήματα...όποιος δε γουστάρει τους πρόσφυγες, μάλλον προτιμάει να μειωθούν οι συντάξεις ή να έχουμε νέο μνημόνιο...είτε σας αρέσει είτε όχι, το προσφυγικό στηρίζει την οικονομία μας, οπότε συμφωνώ με τη πολιτική της ΝΔ να αυξήσει τις προσφυγικές ροές.!!

 2. avatar βρε

  Μπουκώνουν τη Μακεδονία με ξένο στοιχείο ωστε, αλλοιώνοντας τον πληθυσμό της, θα τους είναι πιό εύκολο όταν την αυτονομήσουν....μακεδόνες, μην ενοχλείσθε, γυρίστε πλευρό βρε και ξαναπάρτε τον...

 3. avatar admiral 75

  Αλιμονο σε αυτους που ψηφισανε τον μπλε συριζα για να μην ερχονται αλλοι μεταναστες στην Ελλαδα η γιανα σωθει η Μακεδονια μας.Η πολιτικη αμνησια ειναι μεγαλο προβλημα.

 4. avatar Vanilla Ice

  Είναι μεγάλη η μπίζνα του προσφυγικού, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ. Το κράτος παίρνει κονδύλια από την ΕΕ και πολλά στόματα τρώνε μέσω των ΜΚΟς, των απευθείας αναθέσεων καθώς και των κυκλωμάτων trafficking και έκδοσης πλαστών εγγράφων. Δεν είδατε τι έγινε με τον Σαλβίνι στην Ιταλία που οι διάφοροι "αλληλέγγυοι" του όρμηξαν σαν τα κοράκια γιατί απλά έκανε πράξη την επιθυμία του ιταλικού λαού. Και επιτέλους οι πολιτικοί να σταματήσουν να λένε την κλασσική ατάκα "Η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά" γιατί το Μαρόκο, η Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ!

 5. avatar Μπράβο το κύριο Κυριάκο!

  Είμαστε εκσι εκατομμύρια πραγκματικοί πρόσφιγκες στο Τουρκία με παιντιά! Ντε μπορούσαμε έλτουμε Ελλάντα γκιατί Μόρια χάλια, άσιλο αργκό, πού να πας τα παιντιά σου στη Μόρια να περιμένουν μήνες? Τώρα ακούσαμε άσιλο γκριγκορο, γκρίγκορα με σπίτι νοικασμένο στο Ελλάντα και επίντομα, τα έρτουμε όλοι! Ντεν είμαστε λατρομετανάστες! Αυτοί όκι άσιλο, εμείς όλοι άσιλο! Ελλαντιστάν καλό, κύριο Κυριάκο καλό, τα κάνουμε νέα Νταμασκό στο Ελλαντιστάν και ψηφίσουμε ΝΔ όταν γκίνουμε Έλληνες. Ετοιμάστε κώρο, ερκόμαστε! Στειλτε μας γκρίγκορα στο εντοχώρα! Χαμπίμπι Ελλαντιστάν!

 6. avatar giorgos

  Η ΥΠΟΓΕΝΗΤΙΚΟΤΙΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑΦΤΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝΕ ΤΑ ΡΕΜΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΛΗΘΗΣΜΟ ΜΕ (...) ΚΑΙ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΟΜΩΣ ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ (...) ΚΑΙ Η ΕΓΚΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΑΖΕΥΤΗ ΣΤΩΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ !!

 7. avatar giorgo

  Αιτούντες άσυλο είναι οι προερχόμενοι από ποιες χώρες; Από κανονικές χώρες χωρίς βομβαρδισμούς και πολέμους; Πάντως, μετά την εξαφάνιση του ΙΣΙΣ, η ΕΕ συνιστά την προστασία πια μόνο μιας πολύ συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας της Λιβύης προερχόμενη από τα σύνορα με τον Νίγηρα. Η αποσυμφόρηση γίνεται με την επαναπροώθηση όλων των άλλων πίσω στις χώρες προέλευσής τους, και όχι με την μετακίνηση στην ενδοχώρα που θα τη χρησιμοποιήσουν άμεσα οι διακινητές στη διαφήμιση των υπηρεσιών τους και στην προσέλκυση και χιλιάδων άλλων υποψηφίων τυχοδιωκτών μεταναστών από όλην την οικουμένη. Τα κοινωνικά φαινόμενα έχουν δυναμική και έτσι, με την «αποσυμφόρηση» (ως πρόσθετα κίνητρα διακίνησης και λαθρομετανάστευσης) τώρα είναι που θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ οι ροές. Το αστείο ειναι που χτες το Euronews είχε ρεπορτάζ από τη Μόρια όπου αντιπροσωπευτικός συνεντευξιαζόμενος «πρόσφυγας» ήταν ένας φοιτητής από το Ιράν, δηλ. το Ιράν που είναι μια χαρά κανονικη χώρα. Γιατί αυτός, και όλοι οι παράνομα εισελθόντες, πχ από το Ιραν και το Πακιστάν που είναι μια χαρά κανονικές χώρες, δεν επιστρέφονται άμεσα στις χώρες τους με δικά τους έξοδα;

 8. avatar Όταν πας στις χώρες τους

  Νόμιμα στο αεροδρόμιο σε ρωτάνε ποτέ θα φύγεις !!! Οι δομές πρέπει να γίνουν εκτός ΕυρώπηςΗ ενδοχώρα δεν χωράει άλλους Πόλεμος δεν υπάρχει πουθενά Αυτοί που χρειάζονται προστασία είναι οι Έλληνες

 9. avatar Δυστυχώς …

  Το μήνυμα δόθηκε και ήταν σαφές. Η Μόρια χωράει κι άλλους τώρα. Ελάτε. Κι όταν γίνετε πολλοί θα σας πάμε στην ενδοχώρα, εκεί δηλαδή που απ' την αρχή θέλετε να βρεθείτε. Όσο για τους γηγενείς .... δώστε φόρους σφίξτε τα ζωνάρια, φύγετε στο εξωτερικό και μη γυρίσετε, ετοιμάστε σπίτια. Έρχονται από όλη τη γη οι καημένοι οι πρόσφυγες των πολέμων που δεν υπάρχουν.

 10. avatar τελευαται φορα ψηφισα συριζα

  απο εδω και περα μονο νδ. η νδ οντως φροντιζει τους μεταναστες ωστε να διεκπαιρεωθουν πιο γρηγορα οι υποθεσεις τους. επισης τους παει σε 4στερο ξενοδοχειο. οπως ειπαν επισης δεν θα ανοιγουν τα μαγαζια 7ημερο .

 11. avatar Stateless

  Πολύ σωστή κίνηση.

  1. avatar χαχα

   ανακουφίστηκες?

 12. avatar Ξεκίνησε από τα χαράματα η μετακίνηση 1.500 προσφύγων και μεταναστών;

  Δεν μας λέτε πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πόσοι οι μετανάστες

  1. avatar Ανθρωπιστής Αλληλέγγυος

   Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε πρόσφυγες ούτε μετανάστες.
   Υπάρχουν μόνο λαθροέποικοι...

 13. avatar Αριστερός αλληλεγγύος

  Να τους πάρουμε σπίτια μας με κλήρωση από τις λίστες των μελών των Αριστερών αλληλέγγυων κομμάτων ξεκινώντας από τα στελέχη και τους βουλευτές. Α ΟΧΙ

 14. avatar δεξιο προβατο

  - μεταναστες x
  - εξαρχεια x
  - μακεδονια x

 15. avatar Χαχα

  Και τι θα γίνουν ολοι αυτοί στην ελλαδα ( νησιά και ηπειρωτική ); Κατα ποσο θα αλλοιωθεί η εθνικη δομή της χώρας. Σιγουρα θα εχουμε τα ίδια και χειρωτερα με αυτα της υπόλοιπης Ευρώπης γεγονότα με ενα αυξανόμενο μουσουλμανικό στοιχείο που θα διεκδικεί όλο και περισσότερα δικαιώματα θρησκευτικά και μη .

  1. avatar nisfa

   εγω λεω να τους αμολυσουμε στην 'αλληλεγγυα' ευρωπη , αλλα που κοτσια τα ζωα που ψηφιζουμε

  2. avatar xaxa sta moutra sou

   Όσο είχες τους μουσουλμάνους στα χωράφια για να σου κάνει ένας εργάτης την δουλειά 5 εργατών ήταν καλά; Τώρα σε έπιασε ο πόνος για την εθνική δομή;

   Α, για πες, φουσκώνεις κι εσύ από εθνική υπερηφάνια για τον Αντετοκούνμπο ή μπα;

 16. avatar Προς Newsbeast

  Αυτα τα κοκκινα γράμματα περι σθεναρής πολιτικής, ανάλυσης της κατάστασης σε βάθος κλπ μπούρδες τα βάζετε μόνοι σας η έρχονται ετσι απο γραφείο προπαγάνδας του Μαξίμου;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει