Οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες και υπαστυνόμοι Β’ θα τοποθετούνται υποχρεωτικά για τα δύο πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., «σε υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και μεταγωγών Δικαστηρίων καθώς και σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς».

Με αυτή τη διάταξη που αναφέρεται ρητά στο νέο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 88/2019 που μόλις δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ενίσχυση των διμοιριών των ΜΑΤ.

Οι Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης θα στελεχωθούν με νεοεξερχόμενους από τις σχολές αστυφύλακες και υπαστυνόμους Β’ που θα καλύψουν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν σήμερα και προσπαθούσαν να καλυφθούν με άνδρες από άλλες υπηρεσίες που εκτελούσαν καθήκοντα διμοιρίας όπως ήταν η ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) και η ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος).

«Ανάσα» θα πάρουν και οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τις μεταγωγές κρατουμένων που και εκεί ήταν προβληματικές τα τελευταία χρόνια καθώς δεν υπήρχε επαρκής αριθμός προσωπικού να τους πηγαινοφέρνει με την προβλεπόμενη ασφάλεια στις φυλακές και τα δικαστήρια.