Σήμερα θα υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του.

«Σήμερα είναι η τελευταία μου λειτουργία ως μητροπολίτης στον χώρο αυτό, είναι η αποχαιρετιστήρια λειτουργία» είπε χθες μέσα από τον ναό. «Χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στη Σύνοδο την παραίτησή μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω στη συνείδησή μου ότι έχω κάνει κάποια καλά και έχω κάνει πολλά σφάλματα. Ζητάω από το Θεό και από εσάς συγγνώμη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα. Εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 12 Οκτωβρίου του 1978, στις 19 Νοεμβρίου ενθρονίστηκε στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Ο ακραίος λόγος του

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αμβρόσιος προκάλεσε το κοινό αίσθημα με τις ακραίες δηλώσεις του.

Χαρακτηριστικές ήταν οι απόψεις του για το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.  «Δεν δύναμαι να κατανοήσω πώς και γιατί οι ιδέες της Χρυσής Αυγής είναι ανατρεπτικές και γιατί δεν είναι το ίδιο ανατρεπτικές ή επικίνδυνες και οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ» είχε πει χαρακτηριστικά.

«Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά! Ούτε συμμορίτη! Ούτε άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά!», έχει δηλώσει με σθένος.

Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί συχνά και οι μετανάστες, μέσα από κείμενα που αναρτούσε στο προσωπικό του ιστολόγιο.

«ΝΑ ΜΗ ΜΟΛΥΝΘΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!», ήταν ο τίτλος σε ένα από τα κείμενά του.  «Δεν έχουμε χώρο για να φιλοξενήσουμε όλα αυτά τα στίφη των ισλαμιστών, τα οποία εκβιαστικά αποστέλλονται στην πατρίδα μας για να την αλλοιώσουν και να την κατακτήσουν.  Να μη δεχθούμε τους μετανάστες στην Πελοπόννησο! Ας κρατήσουμε καθαρόαιμο τον εαυτόν μας και τον πληθυσμό μας. Διότι: Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας!» έγραφε.

Ο Αμβρόσιος δεν είχε κρύψει την αντίθεσή του για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ ο ακραίος λόγος του για τους ομοφυλόφιλους είχε φέρει την καταδίκη του για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, παρά την πρώτη αθώωσή του Μαρτίου 2018 η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Χαρακτηριστικό ήταν το κείμενό του τον Δεκέμβριο του 2015 με «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ». «Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους . Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία! Μη διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι!» έγραφε χαρακτηριστικά.

Ο αντικαταστάτης του

Οι διαδικασίες διαδοχής πρόκειται να ξεκινήσουν μετά  την παραίτηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου. Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα, πρόκειται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος ο Αμβρόσιος, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού φαίνεται να έχει ήδη προτείνει τον πρώτο Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και Ηγούμενο της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Ιερώνυμου, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Αμβρόσιου και απολαμβάνει ευρύτερης αποδοχής.