Επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με το ζήτημα της υγείας του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μακαριώτατος, σε απάντηση της από 24ης Ιουλίου επιστολής του Πατριάρχη Θεοφίλου, παρακαλεί για την κατανόησή του και εκφράζει τη συγγνώμη του διότι «διέλαθε της σκέψεως εν τω κυκεώνι των προβλημάτων» να ζητηθεί η άδεια του Πατριαρχείου προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια προς τον αδελφό μας Ειρηναίο για την περίθαλψη της υγείας του.

Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για την υγεία του σεβαστού προκατόχου του Πατριάρχη παραμένει αδιάπτωτο και, γι’ αυτό το λόγο, η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών εμμένει στην προθυμία της να πράξει οτιδήποτε απαιτούν οι παρούσες ανάγκες για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Παρασκευή 9 Αυγούστου δέχθηκε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος υπογράμμισε στον Μακαριώτατο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κινούνται γοργά για τη διάθεση των απαραίτητων διπλωματικών εγγράφων στον Ειρηναίο, ώστε να μπορέσει να έλθει στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν.