Υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:30 η απονομή βραβείου, που θεσμοθέτησε το περιοδικό «Κριτικά» για την καλύτερη φιλοσοφική διατριβή, των ετών 2011-2012 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στην ερευνήτρια Μαρία Παναγιωτάτου, για τη διατριβή της, με θέμα: «Διερευνώντας τη δυνατότητα μιας ρεαλιστικής θεώρησης της κβαντικής φυσικής-Παλαιοί και νέοι μύθοι». Το τελικό συμπέρασμα της βραβευμένης διατριβής συνοψίζεται στην θέση ότι η κβαντική φυσική πέτυχε να αλλάξει την εικόνα μας για τον κόσμο χωρίς να αλλάξει ουσιωδώς τη φιλοσοφική μας θέση για τις επιστημονικές θεωρίες.

Το χρηματικό βραβείο, ύψους 1.000 ευρώ, αποτελεί χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. Μετά από την ανάγνωση του σκεπτικού της βράβευσης και την επίδοση του βραβείου από την αντιπρύτανη Έρευνας του Α.Π.Θ., καθηγήτρια Σοφία Κουίδου- Ανδρέου, θα ακολουθήσει διάλεξη της βραβευόμενης, με θέμα «Κβαντική μηχανική και επιστημονικός ρεαλισμός: αποκαθιστώντας μια παρεξηγημένη σχέση».

Η ερευνήτρια Μαρία Παναγιωτάτου εκπόνησε τη διατριβή της στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» (ΕΜΠ και ΜΙΘΕ/Πανεπιστήμιο Αθηνών), με επιβλέποντα τον καθηγητή, Αριστείδη Μπαλτά.

Το βραβείο καλύτερης φιλοσοφικής διατριβής του μη κερδοσκοπικού περιοδικού «Κριτικά» απονέμεται ανά διετία. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από καθηγητές φιλοσοφίας ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Πηγή: thestival.gr