Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Συνομοσπονδία θέτει ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι και η υποβολή στην κυβέρνηση κοινού διαβήματος των κοινωνικών εταίρων με το οποίο θα ζητείται η επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, η επεκτασιμότητα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η αποκατάσταση της μετενέργειας.

Για τα επιδόματα και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται από προηγούμενες εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή όμοιας έκτασης διαιτητικές αποφάσεις, ιδίως επίδομα γάμου, τριετίες, επίδομα αδείας, εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, προτείνεται να εξακολουθούν να ισχύουν με τους ίδιους όρους.

Αποδοχές ανώτερες στο σύνολό τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση για τα κατώτατα όρια ημερομισθίων εργατοτεχνιτών/τριών και μισθών υπαλλήλων δεν θίγονται, σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, η ΓΣΕΕ προτείνει όλοι οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ ευνοϊκότεροι όροι υπερισχύουν.