Πόροι που θα αξιοποιούνται υπέρ των δήμων, οι οποίοι σημειώνουν υποδειγματικές επιδόσεις και που εμφανίζουν «χρηστή οικονομική διαχείριση», θα προέρχονται από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη», σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας».

Σύμφωνα με τροπολογία, οι δήμοι που αποτελούν θετικά παραδείγματα, θα επιβραβεύονται με οικονομική επιχορήγηση, η οποία θα είναι το 10% των πόρων του προγράμματος ΑΚΣΙΑ. Με τη κίνηση αυτό ο Ε. Στυλιανίδης εκτιμά ότι θα δοθούν κίνητρα στους δήμους προκειμένου να αυξήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την οικονομική εξυγίανση τους. Τα κριτήρια αξιολόγησης των δήμων που θα επιχορηγούνται θα προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται στο πρώτο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους.

Επίσης, με άλλη τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται τα προβλήματα των δήμων που δεν είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση για να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που τους έχουν δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αρκετοί δήμοι για ελάχιστες ημέρες δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτηση τους με συνέπεια να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της οικονομικής τους εξυγίανσης.

Έτσι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η υποβολή της σχετικής αίτησης μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, ενώ επισημαίνεται, ότι στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Τέλος, όπως είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, παρατείνεται για έξι μήνες μέχρι τις 30/9/2013, η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων σε αυτό.