Την έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες–Παρελθόν και Παρόν», που χωρίζεται σε δύο ενότητες εκ των οποίων η μία είναι η έκθεση «Ολυμπία-Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», θα εγκαινιάσει στο Κατάρ, την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία, η οποία παρουσιάστηκε από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο και από τις 28 Μαρτίου μεταφέρεται στο Κατάρ.

Η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρελθόν και Παρόν» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2013 περιλαμβάνει και μία δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Olympics: Values-Competitions-Mega Events», αφιερωμένη στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Qatar Museums Authority.

Η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες –Παρελθόν και Παρόν», τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Εμίρη του Κράτους του Κατάρ, Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani.

Η έκθεση «Ολυμπία-Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» περιλαμβάνει περισσότερα από 600 εκθέματα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανάμεσά τους ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών της Ολυμπίας που δεν έχουν παρουσιαστεί ως τώρα στο κοινό.

Διαρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες. Ο πρώτος παρουσιάζει, μέσω των εκθεμάτων από το ιερό της Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, την ιστορία του ιερού της Ολυμπίας. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει σαφή το, σημαντικό ρόλο που έπαιζε το ιερό της Ολυμπίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Στον δεύτερο άξονα αναδεικνύεται η ιστορία της έρευνας, από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων ως τη μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι νέες ανασκαφικές μέθοδοι και η συνδρομή της τεχνολογίας και άλλων επιστημών στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών.

Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα, που επιδεικνύει την περικαλλή γυμνότητά του. Εμφανίζονται, επίσης, τα διάφορα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Στο μέρος αυτό της έκθεσης αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια, ενώ τονίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην έκθεση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, με αρχαία έργα τα εξής μουσεία και συλλογές: Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Antikensammlung Berlin, Staatliche Kunstsammlung, Albertinum Dresden, Musei Vaticani, Galleria dei Candelabri Roma, Museo Nazionale Romano, Staatliche Antikensammlungen München.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

1) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από το 1896

2) Τα πρώτα χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

3) Χρονολόγιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

4) Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα μεγάλο γεγονός: οι περιπτώσεις των αγώνων του Βερολίνου το 1936 και της Αθήνας το 2004

5) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο

6) Το Κατάρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες

7) Οι Αθλητές-Πρωταγωνιστές των Αγώνων