Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, έχει προκαλέσει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» που σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή.

Το πρωί, μέλη της Ομοσπονδίας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο του Σώματος στην Ακτή Βασιλειάδη, ενώ σε ψήφισμά τους κατήγγειλαν για αδιαφορία την πολιτική ηγεσία απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των λιμενικών, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και για απαξίωση των στελεχών του.

Επίσης στο ψήφισμά τους καλούν την ηγεσία, να μην προχωρήσει στις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών, «αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετηθούν και να καλυφθούν θέσεις, που η πολιτική ηγεσία αμφισβητεί την υπόστασή τους».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργο Δριβάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι τα βασικότερα σημεία για τα οποία αντιδρούν, είναι ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας δεν διατηρείται η αυτονομία του Λιμενικού Σώματος και τοποθετείται ως υπηρεσία, στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.

Η ομοσπονδία ζητά επίσης να καταβληθούν τα πλεύσιμα που οφείλονται αναδρομικά εδώ και τρία χρόνια στο προσωπικό που υπηρετεί σε σκάφη, ενώ ζητεί να ενταχθούν στο ταμείο των Λιμενικών το τεχνικό προσωπικό που είναι δεσμευμένο σε άλλα ταμεία.

Πάντως πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος του Αρχηγείου, ενώ όσον αφορά τα πλεύσιμα, τονίστηκε ότι το πρόβλημα για να λυθεί, χρειάζεται ειδική ρύθμιση και έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δίδεται ως επίδομα.

Για το θέμα της ασφάλισης του τεχνικού προσωπικού οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αρχηγείο του Λιμενικού έχει υποβάλει σχετικό υπόμνημα.

Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι η απόφαση της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 για την επανασύσταση του υπουργείου και την ένταξη του Λιμενικού σε αυτό ικανοποιούσε ένα διαρκές αίτημα όλων των εμπλεκομένων στο ναυτιλιακό χώρο φορέων, την ύπαρξη ενός ενιαίου διοικητικού φορέα αφιερωμένου αποκλειστικά στον κορυφαίας σπουδαιότητας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τομέα της ναυτιλίας.

Με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου τόνισαν, επαναπροσδιορίζεται η υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και ενισχύεται ο ρόλος του με την επανάκτηση σειράς αρμοδιοτήτων που σχετίζονται άμεσα με ζωτικές λειτουργίες του υπουργείου, τις οποίες το προσωπικό του Σώματος ασκούσε αποτελεσματικά προς όφελος του εθνικού κεφαλαίου της ναυτιλίας και, κατ΄ επέκταση, της χώρας.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΠΛΣ, πραγματοποίησαν το πρωί συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, κυρίους Αθανάσιο Μπούσιο και Αθανάσιο Χριστόπουλο, καθώς και με τον υπαρχηγό του Λιμενικού και τον Επιτελάρχη του Αρχηγείου, αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Κουνουγέρη και Δημήτρη Τσιαδή, αντίστοιχα, όπου τους παραδόθηκε το υπόμνημα με αιτήματά τους.

Ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Κουνουγέρης δεσμεύθηκε ότι η στρατιωτική ηγεσία, θα εξετάσει τα αίτημά τους και θα απαντήσει.