Με σημαντικές προοπτικές για τη διάθεση κρητικών προϊόντων στην τοπική ξενοδοχειακή αγορά ξεκινά το Σάββατο 2 Μαρτίου το δεύτερο Παγκρήτιο Forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία με επιδίωξη των διοργανωτών, όπως τονίσθηκε σήμερα σε συνέντευξη, να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «Ελληνικό πρωινό της Κρήτης», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου περιλαμβάνει απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, έκθεση προϊόντων στην αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, γευστική δοκιμή των προϊόντων και παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του κρητικού πρωινού.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επεσήμανε ότι η πρώτη προσπάθεια που ξεκίνησαν πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά.

Ακόμη ανέφερε ότι οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, θα αναλάβουν να καλύψουν –κατόπιν αξιολόγησης– το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την παράδοση των προϊόντων στα ξενοδοχεία μέχρι την πληρωμή των παραγωγών/μεταποιητών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι ο παραγωγός θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματά του, αμέσως μετά την πώληση των προϊόντων του σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Ανδρέα Μεταξά, επιδίωξη των διοργανωτών είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το ««Ελληνικό πρωινό της Κρήτης», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό θα υπογραφεί τοπικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών και πιστοποιημένων ξενοδοχείων.

Όπως είπε ο ίδιος, «Πέρυσι έγιναν συμφωνίες με παραγωγούς, που έφεραν πιο κοντά τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές. Τώρα θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε και στο πρωινό που είναι το κύριο γεύμα των τουριστών».

Στη συνέντευξη, όπως υπογραμμίσθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου κατά τις περσινές συναντήσεις, πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες σε προϊόντα όπως βρώσιμη ελιά, σαλιγκάρια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, τσικουδιά, ρακόμελο, λαχανικά και φρούτα, ενώ δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος, αναμένεται αύξηση της ζήτησης κρητικών προϊόντων.

Οι νέες συναντήσεις ξενοδόχων, διευθυντών – υπεύθυνων προμηθειών ξενοδοχείων της Κρήτης και παραγωγών μεταποιητών κρητικών προϊόντων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Μαρτίου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και θα περιλαμβάνουν, αποκλειστικά και μόνο, προκαθορισμένες κατ’ ίδιαν επαφές.