Όπως μας εξηγεί ένας ειδικός, ακόμα και οι άνθρωποι που τα υπολογίζουν όλα και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του, ακόμα και αυτοί ξοδεύουν πολλά και διάφορα χωρίς καν να το παίρνουν μυρωδιά.

«Η πραγματικότητα είναι πως θα σπαταλήσεις κάποια από τα λεφτά σου», διατείνεται ο Ramit Sethi, γενικός διευθυντής και συγγραφέας μπεστ σέλερ βιβλίων, ο σκοπός όμως είναι να σπαταλήσεις όσο το δυνατόν λιγότερα.

Ο ειδικός στη διαχείριση των οικονομικών έχει καταλήξει σε μια σειρά από τρόπους που ροκανίζουν τα λεφτά μας πιο ύπουλα και από τρωκτικό…

Δεν ελέγχετε πόσα ξοδεύετε

Αυτό είναι το ανεπανόρθωτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με τα λεφτά τους, ισχυρίζεται πάντα ο Sethi. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να ξοδεύουμε το 50% του εισοδήματός μας στα έξοδα σπιτιού και διαβίωσης, να επενδύουμε ένα 5% και το υπόλοιπο να πηγαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό.

Το ενοίκιό σας κοστίζει περισσότερο από το 1/4 του μισθού σας

Το μηνιαίο μίσθωμα της κατοικίας είναι ο μεγάλος βραχνάς για τους περισσότερους ανθρώπους. «Η καλύτερη οικονομική κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι το να μετακομίσεις κυριολεκτικά σε ένα λιγότερο ακριβό σπίτι. Όταν το κάνεις, μπορείς να το γιορτάσεις στη διπλανή καφετέρια», λέει χαρακτηριστικά η σύμβουλος οικονομικής διαχείρισης Lauren Lyons Cole.

Επισημαίνοντας πως η περικοπή των εξόδων διαβίωσης είναι το μεγάλο κλειδί και όχι να κόψουμε καφέ και φαγητό απ’ έξω…

Χρησιμοποιείτε για όλα την πιστωτική σας κάρτα

Η πιστωτική κάρτα παραμένει ο δούρειος ίππος της υπερσπατάλης, σύμφωνα με την Claire Tsosie της ιστοσελίδας NerdWallet, και ειδικά οι online αγορές. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να θέσουμε εβδομαδιαίο όριο αγορών ή και να σταματήσουμε εντελώς για ένα διάστημα τις πλαστικές αγορές.

Αγοράζετε λάθος πράγματα από λάθος μέρη

Η προμήθεια ειδών οικιακού εξοπλισμού από παντοπωλεία, ας πούμε, είναι άλλος ένας τρόπος που ξοδεύετε εν αγνοία σας περισσότερα απ’ όσα θα θέλατε. Το μανάβικο είναι το μέρος που προμηθεύεστε τα φρέσκα λαχανικά σας σε καλές τιμές και όχι πιατικά και σαπούνια, τα οποία παρέχονται εξάλλου στοχεύοντας στην καταναλωτική παρόρμηση της στιγμής.

«Συνιστώ θερμά στους ανθρώπους να περιμένουν. Αγόρασε τα λαχανικά σου και πήγαινε μετά σε ένα κατάστημα που ειδικεύεται στα κουζινικά, εξοικονομώντας τόνους χρημάτων στην πορεία», εξηγεί χαρακτηριστικά η ειδικός καταναλωτικής συμπεριφοράς Amiyrah Martin…