Κατάμεστη ήταν το βράδυ της Παρασκευής, η αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, για την ημερίδα που άνοιξε το τριήμερο εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η ημερίδα είχε σαν θέμα την ανταλλαγή των ελληνικών και των τουρκικών πληθυσμών και ομιλητές ήταν: ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Καθηγητής του Παντείου Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μίλησε για το ρόλο των πετρελαϊκών εταιριών, τις μειονότητες και τα σύνορα των δύο χωρών, ο Λέκτορας του ΔΠΘ Φάνης Μαλίδης, που μίλησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη Συνθήκη της Λωζάνης και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αν. καθηγητής Ιστορίας Μεταπολεμικού κόσμου Πανεπιστήμιου Αθηνών που αναφέρθηκε στη Συνθήκη και την επίλυση του ανατολικού ζητήματος.

Στόχος της ημερίδας και των εισηγήσεων ήταν να αναζητηθεί το πλαίσιο, οι συνθήκες, οι αιτίες και οι επιπτώσεις της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών και τις σχέσεις που διαμόρφωσαν για τις δύο χώρες στις δεκαετίες που πέρασαν. Όπως ήταν φυσικό συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Ιδρύματος.

3ήμερο αφιέρωμα στο Ίδρυμα

Το τριήμερο αφιέρωμα εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης οργανώνουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, Θεόδωρο Ρωμανίδη με στόχο να ανασύρουμε στην ζωντανή μνήμη το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός, που αποτέλεσε ορόσημο στην Ιστορία του Ελληνισμού και ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο ιδιαίτερα στη Θράκη.

Πηγή: xanthipress.gr