Σε ηλικία 93 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο Λευτέρης Αεράκης ή Νταρολευτέρης. Ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους αντιστασιακούς της Κρήτης με συμμετοχή στις οργανώσεις που πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές.

Κορυφαία στιγμή του η μάχη στο Σφακάκι. Η μάχη στο Σφακάκι θα είναι ένα από τα πέντε «επειδή» που θα αναφέρει η απόφαση Γερμανού διοικητή της Κρήτης για την καταστροφή των Ανωγείων.

Ο Νταρολευτέρης-που θα κηδευτεί στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας στα Ανώγεια- μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ένας άνθρωπος που έχαιρε εκτίμησης από τους πάντες, αξιοπρεπής και σεβάσμιος. Δημοκράτης αριστερός και πάντα αγωνιστής ήταν εκεί όταν τον χρειάζονταν οι άλλοι! Ποτέ δεν κοίταξε το δικό του συμφέρον, το αλτρουιστικό του πνεύμα τον συνόδευε σε κάθε του κίνηση.

Με τη διαύγεια που τον διέκρινε είχε περιγράψει τις στιγμές που έζησε στην Κατοχή και την αντίσταση, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν παρών για να συμβουλεύει και να δίνει τα φώτα της μεγάλης του πείρας.

Ο Νταρολευτέρης ευτύχησε να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια με τρία καλά παιδιά, τον Μανόλη, τον Αχιλλέα και τον Γιώργο Αεράκη (σημερινό αντιδήμαρχο Ηρακλείου) και πολλά εγγόνια.

Πηγή: cretalive.gr