Έναν χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για αστέγους έχει διαμορφώσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο καιρός ετοιμάζεται να δείξει και πάλι το «άγριο» πρόσωπό του, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτός για τους άστεγους ο χώρος του πρώην «Φιλοξενείου», στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Πρόκειται για μία συνεργασία του κεντρικού δήμου με το Παπάφειο Ίδρυμα. Μετά τις απαραίτητες εργασίες και προσθήκες κρεβατιών, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πενήντα αστέγων.

«Ο χώρος θα ανοίγει μετά τις 8:30 το βράδυ και έως την επόμενη ημέρα το πρωί οι άστεγοι θα μπορούν να βρίσκουν ένα καταφύγιο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Θα έχει θέρμανση και φύλαξη και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα συσσίτια που προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με έρευνες, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται περίπου 350 με 360 άστεγα άτομα, τα οποία διανυκτερεύουν σε παγκάκια, νοσοκομεία, στο σιδηροδρομικό σταθμό και εκκλησίες. Μεταξύ αυτών είναι έφηβοι, γυναίκες και αλλοδαποί που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ όπως σημειώθηκε δεν παρατηρείται φαινόμενο νεο-αστέγων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Βλέπουμε άστεγους, συνήθως αλλοδαπούς στους δρόμους, όμως δεν μπορούμε με το ζόρι να τους οδηγήσουμε σε κάποιον χώρο. Εμείς τους ενημερώνουμε και τους καθοδηγούμε. Στους υπόλοιπους, φροντίζουμε να δίνουμε κουβέρτες, τουλάχιστον να έχουν να ζεσταθούν”, πρόσθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρέστη και ο εκπρόσωπος του Παπαφείου Ιδρύματος, πατέρας Απόστολος, ο οποίος έκανε λόγο για θεάρεστο έργο και ευχήθηκε να πάει καλά.