Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή (29/03) ο γνωστός δικηγόρος και πολιτικός, Αντώνης Βγόντζας. Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλθηκε σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου, στην πλατεία Υμηττού, με την ταφή του να γίνεται στο κοιμητήριο Βύρωνα.

Στην κηδεία του έδωσαν το «παρών» πολλά πρόσωπα του πολιτικού κόσμου, όπως ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Η καταγωγή του Αντώνη Βγόντζα κρατούσε από την Κρήτη και το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών. Μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Άσκησε τη δικηγορία από το 1971, συνήγορος σε δίκες που διεκδίκησαν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος και υπερασπίστηκε, κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».

Ήταν επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ διατέλεσε νομικός σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργού (1993-96).

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού TIME.

Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τελευταία, στο «Νέο Σχέδιο Κώδικα Δικηγόρων» και στις «Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις».

Επίσης, είχε συμμετοχή στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Δείτε τις φωτογραφίες: