Τη λύπη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα εξέφρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Όλοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Αντώνη Βγόντζα έναν δημοκρατικό αγωνιστή και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ενός τόσο επιφανούς μέλους της νομικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Τόνισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, στρατευμένος στην πλευρά της δημοκρατίας. Παράλληλα, εξήρε τη δουλειά που επιτέλεσε ως μέλος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, βοηθώντας στην επεξεργασία μεγάλου όγκου του αρχείου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε μια προσωπικότητα στρατευμένη στο δημοκρατικό κίνημα.

«Πέρασε στην αντίσταση κατά της Χούντας και υπήρξε στη μεταπολίτευση σύμβουλος του Δημήτρη Τσάτσου για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Είχε σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί να διαφωνήσαμε μαζί του πολιτικά πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου της δημοκρατικής μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Φίλης.

Ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι εκ μέρους της ΝΔ προσθέτει και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα. «Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη. Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους».

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό του ήθος και στους αγώνες του για το κόμμα.

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα, «ο οποίος συνέδεσε την μακρόχρονη πολιτική και κοινωνική του παρουσία με τους αγώνες για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες. Αποκορύφωμα η αντιδικτατορική του δράση η οποία ήταν η αφορμή για να συλληφθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς καθώς ως δικηγόρος υπερασπίστηκε φοιτητές και νέους ενώπιον δικαστηρίων. Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης ως νομικός είχε πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό και κοινωνικό έργο και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση. Υπερασπιζόταν με πάθος και ευγένεια τις απόψεις του ακόμη και όταν διαφωνούσες μαζί του. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρόσφατες διαδικασίες της κεντροαριστεράς για μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρος του ΚΚΕ ανέφερε ότι με τον Αντώνη συμπορεύτηκε πολλές φορές μετά την δικτατορία και μπορεί όπως είπε, να είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές, όμως ήταν ένας αξιόλογος αγωνιστής και επιστήμονας.

Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα συλλυπητήρια της. «Ο Α. Βγόντζας διέπρεψε στην δικηγορία την οποία και υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Παράλληλα, η ενασχόληση του με την πολιτική τον οδήγησε σε ευθεία σύγκρουση με την χούντα, συνελήφθη κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως “πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής”. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή» τονίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η επιλογή του, από τη νεαρή του ηλικία, ήταν να δαπανήσει τη ζωή του στη συλλογική προσπάθεια για τον Τόπο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Μπήκε μπροστά, με προθυμία, σε όλα τα δύσκολα. Ευτυχώς πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του το συγγραφικό κύκνειο άσμα του, το βιβλίο του για τη Μεταπολίτευση και την κρίση. Δεν πρόλαβε όμως να εκπροσωπήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι, στη Βουλή των Ελλήνων, όπως το επιθυμούσε βαθειά και όπως του άξιζε.

Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον συγκροτημένο και μαχητικό δικηγόρο, τον μελετητή του δικαίου, τον έγκυρο αναλυτή των θεσμικών προβλημάτων της χώρας, τον πάντα διαθέσιμο φίλο, τον τρυφερό άνθρωπο και εύχομαι κουράγιο στη σύζυγο, τα αδέλφια του και όλους τους δικούς του».