Όσο η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται στον κόσμο του φωτός, τόσο τα πράγματα αλλάζουν για όλους και όλα.

Και ένας από τους τομείς που έχουν μεταμορφωθεί κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια είναι τα φώτα των αυτοκινήτων, εκεί δηλαδή που οι λυχνίες LED κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είναι τόσα τα πλεονεκτήματα της LED τεχνολογίας που οι κατασκευαστές δεν μπορούν να πουν πια όχι.

Κι ενώ η επικρατούσα αντίληψη θέλει τους LED λαμπτήρες να αφορούν αποκλειστικά σε σπίτια και επιχειρήσεις, η τεχνολογική καινοτομία τούς έχει εισάγει εδώ και καιρό στην αυτοκίνηση, καθώς τα οφέλη τους είναι αναντίρρητα. Και συχνά ακαταμάχητα!

Τι θέλεις εξάλλου όταν οδηγείς τη νύχτα; Να βλέπεις καθαρά και μακριά και να σε βλέπουν επίσης εξίσου καλά, χωρίς να στραβώνεις τους άλλους στο πέρασμά σου.

Κι εδώ το LED δεν έχει συναγωνισμό, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τις άλλες τεχνολογίες, αλογόνου, xenon και λέιζερ. Με τα καινοτόμα λέιζερ δεν θα ασχοληθούμε, καθώς παραείναι καινούρια και πανάκριβα για να συζητηθούν ως επιλογή σε μοντέλα που δεν τα φοράνε εργοστασιακά…

Ποια τα πλεονεκτήματα των LED

Οι λυχνίες αλογόνου, που αντικατέστησαν τις ακόμα παλιότερες λάμπες πυρακτώσεως, παραμένουν η στάνταρ επιλογή, ακριβώς λόγω του χαμηλού τους κόστους. Είναι αξιόπιστες και προσφέρουν σχεδόν ικανοποιητικό φωτισμό, ενώ για τον κατασκευαστή η σχεδιαστική απλότητα και η καλή διάρκεια ζωής τους τις κάνει Νο 1 επιλογή.

Ένα καλό ποσοστό των σημερινών μοντέλων εξοπλίζεται με φώτα xenon, γνωστά και ως HID (High Intensity Discharge), με λυχνίες που περιέχουν το ευγενές αέριο ξένο δηλαδή. Εδώ η θερμοκρασία του φωτός υπερέχει κατά πολύ του αλογόνου, η κατανάλωση είναι μειωμένη και η διάρκεια ζωής ικανοποιητική. Το μόνο κακό; Το υψηλό κόστος.

Μιλώντας όμως για premium φώτα αυτοκινήτου και ασύγκριτο όφελος, τίποτα δεν ξεπερνάει τη LED τεχνολογία. Οι λυχνίες αλογόνου υπολείπονται κατά πολύ των LED σε φωτεινότητα και κορεσμό χρώματος, αλλά και σε όρους αντοχής και μέσου χρόνου ζωής. Θέλετε μια τάξη μεγέθους; Μια λυχνία αλογόνου θα ζήσει 1.000 ώρες, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει καίγεται αντί να μετατρέπεται σε φως, ενώ ένας LED λαμπτήρας θα σκαρφαλώσει στις 15.000 ώρες! Μιλώντας για σχέση κόστους-οφέλους δηλαδή.

Όσο για τα HID, τα πιο φωτεινά αναμφίβολα από τις τρεις επικρατούσες τεχνολογίες, εδώ είναι η εκτυφλωτική ένταση του λευκού φωτός αυτή που δημιουργεί πρόβλημα, τόσο για τα άλλα οχήματα όσο και τον οδηγό, καθώς προκαλεί μια σκοτεινή περιοχή γύρω από τη φωτεινή δέσμη που βυθίζει όλα τα άλλα στο πυκνό σκοτάδι.

Γίνεται δυσκολότερο έτσι να διακρίνεις έναν πεζό που κινείται στο πεζοδρόμιο, για παράδειγμα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε συνθήκες ομίχλης, όπου το λευκό φως των HID αντανακλά πίσω στον οδηγό, τυφλώνοντάς τον.

Με τα LED δεν έχεις να σκεφτείς τέτοια πράγματα. Ούτε και να ανησυχείς μήπως τα φώτα σου στραβώνουν τους πάντες τριγύρω (όπως με τα λέιζερ, που κάνουν κυριολεκτικά τη μέρα νύχτα), καθώς η φωτεινότητά τους είναι βελτιστοποιημένη για τον δρόμο: είναι εξίσου φωτεινά με τα xenon, όχι υπερβολικά όμως για να δημιουργούν προβλήματα. Είναι όμως και το άλλο, πως σε σχέση με τα αλογόνου και τα HID, οι λαμπτήρες LED αποκτούν αμέσως την πλήρη φωτεινότητά τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως οι οδηγοί πίσω σου θα δουν αμέσως το φρενάρισμά σου, έχοντας περισσότερο χρόνο αντίδρασης σε οριακές καταστάσεις. Τα xenon χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα για να αποκτήσουν την πλήρη λειτουργία τους. Έρευνες έχουν δείξει εδώ πως η άμεση φωτεινότητα των LED στα φώτα των φρένων βελτιώνουν τον χρόνο αντίδρασης ακόμα και κατά 30%.

Μεγαλύτερος χρόνος ζωής, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ιδανικές φωτιστικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία φωτός) και ακαριαία φωτεινότητα είναι λοιπόν τα εντυπωσιακά οφέλη της LED τεχνολογίας έναντι των άλλων. Είναι αυτή η υπεραπόδοση των LED που τα κάνει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη αυτοκίνηση.

Το μόνο αρνητικό τους; Το κόστος. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ακόμα και λίγα χρόνια πρωτύτερα, μόνο τα πολυτελή ως υπερπολυτελή οχήματα τα φορούσαν από τη «μαμά» τους. Πλέον δεν είναι τόσο ακριβά και μπορούν μάλιστα να γίνουν ακόμα φτηνότερα αν ξέρεις πού να κοιτάξεις.

Η Idea Hellas παρέχει μια μεγάλη πληθώρα επιλογών σε φώτα LED πορείας σε πραγματικά ασυναγώνιστες τιμές. Το υψηλό κόστος των LED αυτοκινήτου μόλις λύθηκε. Η Idea Hellas το έκανε να φαντάζει μύθος…