Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν ώστε οι δικαιούχοι θα το εισπράξουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές.

Ο ΟΑΕΕ, έχει εισπράξει σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοικητών των Ταμείων, να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίες και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου.

Με την ίδια ρύθμιση θα ορίζεται το ποσό του επιδόματος, η καταβολή του μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και τα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγησή του.

Επίσης, θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των εισφορών που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς για την χρηματοδότηση του επιδόματος καθώς και των επιπλέον πόρων που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Η ρύθμιση θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων, ενώ θα συμπεριληφθεί σε «νομοσχέδιο σκούπα», που πρόκειται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται και άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη», εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ενώ θα περιλαμβάνει και μέτρα για τη θωράκιση και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ- ΜΜΕ).

Συμμετείχαν επίσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.