Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της έκτακτης συνεδρίασης στης Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πολιτεία για ζητήματα που αφορούν «προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». Σύμφωνα με την ΕΡΤ η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη 20/3.

Οι συζητήσεις της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας» με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου και τους γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέληξε σε προτάσεις της Επιτροπής προς την Ιεραρχία.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ φαίνεται ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συγκλίνουν στην προηγούμενη απόφασή τους η οποία έθετε το μισθολογικό ως ζήτημα «κόκκινης γραμμής».

Στην τοποθέτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι «το σώμα της Ιεραρχίας μας περιόρισε ασφυκτικά μέχρι πνιγμού, το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης. Δυστυχώς όμως ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο».

Επίσης έριξε το μπαλάκι στην ιεραρχία ότι «δεν έχουν φέρει καμία πρόταση σε ότι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη και από την πλευρά του «τόσο διαδικαστικά όσο και επικοινωνιακά».