Τα επεισόδια βίας που παρατηρούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια απασχόλησαν σήμερα την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) που συνεδρίασε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας εκφράζεται η ανησυχία αλλά και η αγανάκτηση των καθηγητών που παρακολουθούν «τα επεισόδια βίας κατά συναδέλφων και ανεξέλεγκτων καταστροφών της περιουσίας των Ιδρυμάτων, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα επεισόδια στο Μετσόβιο, το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

«Η ΠΟΣΔΕΠ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια βίας, που κλιμακώνεται μέσα στα Ιδρύματα». Επίσης, εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους συναδέλφους τους «θύματα αυτών των προσχεδιασμένων βίαιων γεγονότων. Θεωρούμε ότι σε καμία οργανωμένη κοινωνία δεν πρέπει να είναι ανεκτά τέτοια φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς».

Οι καθηγητές, τέλος, απευθύνουν έκκληση:

– στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους τομείς της Πολιτείας να συνδράμουν στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια,
– στη Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια,
– στα δημοκρατικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να τοποθετηθούν δημοσίως για το ζήτημα αυτό,
– στις ηγεσίες των πανεπιστημίων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία στα πανεπιστήμια.

Όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές, «η αποτελεσματική και συντονισμένη συνέργεια όλων αυτών των παραγόντων θα μπορέσει να αποτρέψει τα χειρότερα, δηλαδή να εξαλείψει και την ελάχιστη πιθανότητα να κινδυνεύσει ακόμα και αυτή η ανθρώπινη ύπαρξη.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος παραγωγής νέας γνώσης και όχι εστίες βίας και παρανομίας. Όλοι οι χώροι του κάθε Ιδρύματος πρέπει να είναι ελεύθεροι, προσβάσιμοι και να λειτουργούν με την ευθύνη των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων. Κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση θέσεων και ανάληψης δράσεων. Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων και βίαιων υβριστικών επιθέσεων κατά οποιουδήποτε μέσα στα Ιδρύματα αντιβαίνουν στη βαθύτερη έννοια του πανεπιστημίου και την αναιρούν».