Την απάντησή του στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που τον είχε κατηγορήσει για «σικέ παραίτηση», «από την παραπληροφόρηση και τα ψεύδη πέρασε πλέον στις προσωπικές συκοφαντίες και τις απειλές». Τονίζει ότι δεν θα τους ακολουθήσει.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του

«Το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πέρασε πλέον στην επόμενη φάση των «αγωνιστικών κινητοποιήσεων». Από την παραπληροφόρηση και τα ψεύδη πέρασε πλέον στις προσωπικές συκοφαντίες και τις απειλές. Αυτός ο δρόμος είναι κατηφορικός και επικίνδυνος. Δεν θα τους ακολουθήσω.

Ένα παράδειγμα της υποκρισίας τους θα δώσω μόνο: Κατηγορούν εμένα για παράκαμψη της νομιμότητας και με “απειλούν” με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όταν οι ίδιοι αντέδρασαν λυσσαλέα, μόλις προσέφυγα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να βρω μια νόμιμη και δικαστικά ελεγμένη διαδικασία για το πρόβλημα με τα ασυμβασιοποίητα που υπήρχε ένα χρόνο πριν αναλάβω καθήκοντα στον ΕΔΣΝΑ.

Οι αυτόκλητοι “προστάτες” του Δημοσίου Συμφέροντος ένα χρόνο πριν, που ο εργολάβος δούλευε χωρίς σύμβαση, δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα.

Όταν εγώ πήγα τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο πριν την υπογράψω, με κατηγόρησαν ότι παραχωρώ τα σκουπίδια στους ιδιώτες. Ο φαρισαϊσμός στο μεγαλείο του. Όντως οι μάσκες έπεσαν.

Κατηγορούν εμένα για αδράνεια, που σε οχτώ μήνες έβγαλα στον αέρα τους 4 διαγωνισμούς για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, ενώ οι ίδιοι έκαναν καριέρα 30 χρόνια με τη διαρκή απειλή πάνω στο λαό της Αττικής, ότι κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο θα κλείσουν τις χωματερές και θα πνίξουν την Αθήνα στα σκουπίδια. Πού ήταν αυτοί όλα αυτά τα χρόνια για να δώσουν λύση;

Αυτοί που τόσα χρόνια και για ασήμαντη αφορμή έκλειναν τη χωματερή και εκβίαζαν για να μην αλλάξει τίποτα, έφτασε πλέον ο καιρός να συνειδητοποιήσουν ότι θα αλλάξουν όλα.

Η κοινωνία αλλάζει, είναι πλέον στο πλευρό των ανοργάνωτων πλειοψηφιών και όχι στο πλευρό των οργανωμένων μειοψηφιών, που προστατεύουν με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Τα 5 εκατομμύρια πολιτών της Αττικής δεν μπορούν να είναι όμηροι μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστών, που με πρόσχημα το “καλό μας” θέλει να επιβάλει τη «μη λύση» του προβλήματος.

Όσο για την απειλή περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, θα ήμουν ευτυχής, αν η Ελληνική Δικαιοσύνη μπορούσε να καταμερίσει και να αποδώσει ακριβοδίκαια τις ευθύνες σε όλους όσοι είχαν εμπλοκή με τη διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία 30 χρόνια, και το ποιοι ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο, τα χρέη και το πραγματικό κόστος που επιβαρύνθηκαν οι πολίτες της Αττικής.

Η κακοπροαίρετη και υποκινούμενη κριτική από ανθρώπους που ήταν ενσωματωμένοι στο σύστημα 30 χρόνια και είναι συνυπεύθυνοι για την αποτυχία του, αφού σαμποτάριζαν την όποια λύση, έχει και τα όρια της.

Εγώ δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, μπορούν να αποδείξουν αυτοί ότι είναι άγγελοι που νοιάζονται μόνο για το Δημόσιο συμφέρον; Και αν είναι άγγελοι, γιατί φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο και τα χρέη;

Εγώ ασχολήθηκα με τη διαχείριση των απορριμμάτων εξαιτίας της μεταφοράς αρμοδιότητας από τον Καλλικράτη τους τελευταίους 6 μήνες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ευθύνη ήταν στους Δήμους. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και αυτοί που δεν έλυσαν το πρόβλημα και εκείνοι που τους εμπόδιζαν να το λύσουν.

Υ.Σ. Η παραίτησή μου τέθηκε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, επειδή και ο ορισμός μου ως Προέδρου του ΕΔΣΝΑ έγινε με νομοθετική επιλογή από την Εκτελεστική Εξουσία και τη Βουλή με το νόμο του Καλλικράτη. Αν θέλουν, ας αλλάξουν το νόμο λοιπόν…».