Από 100 έως και 30.000 ευρώ κυμαίνονταν το «φακελάκι» για μια εγχείριση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ενώ για μια εγχείριση σε ιδιωτικό νοσοκομείο ήταν μεταξύ 150 και 7.000 ευρώ. Ο «τιμοκατάλογος» του «γρηγορόσημου» στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας κυμαινόταν από 300 έως 20.000 ευρώ, ενώ η διεκπεραίωση ιατρικών εξετάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας κυμαινόταν μεταξύ 30 και 500 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεθνούς Διαφάνειας που περιλαμβάνονται στην έκθεση για το 2011.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστας Μπακούρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπακούρης ανέφερε τα εξής: «Το κόστος της διαφθοράς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αφενός υπάρχει το οικονομικό κόστος: παλιότερα είχε υπολογισθεί ότι μια αύξηση της διαφθοράς κατά 1% συνεπάγεται μείωση του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 2%. Αφετέρου υπάρχει το ανθρωπιστικό κόστος, το κοινωνικό κόστος, το κόστος στη δημόσια υγεία, το πολιτικό κόστος και το επιστημονικό κόστος και με αυτό εννοώ τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης».

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας αποκάλεσε στρέβλωση το γεγονός ότι υπάρχουν στη Ελλάδα περισσότερες από 200 ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου τα ιατρικά συνέδρια ή η συμμετοχή των ιατρών δεν υποστηρίζονται από τους πολιτειακούς και κρατικούς φορείς, όπως τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται οι γιατροί.

Σε χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επεσήμανε ότι «για την ουσιαστική αναγέννηση του συστήματος της υγείας απαιτείται η σύναψη μίας έντιμης, ειλικρινούς και αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εταίρων της υγειονομικής κοινότητας, δηλαδή του Δημοσίου, των γιατρών, των φαρμακοποιών, των νοσηλευτών, των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας των φαρμακευτικών εταιρειών, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Φρουζής, και ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας του Συνδέσμου, Μάρκος Γερασόπουλος, τόνισαν ότι το 2002, με τον πρώτο Κώδικα Δεοντολογίας μπήκαν τα θεμέλια και ότι το 2012, ο Κώδικας Δεοντολογίας γίνεται ακόμη πιο αυστηρός. «Βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τόσο ψηλά όσο αρμόζει σε μία ηγέτιδα βιομηχανία και στο αύριο της χώρας», επισήμανε ο κ. Φρουζής. Από την πλευρά του ο Μ. Γερασόπουλος τόνισε ότι ο Κώδικας «είναι εναρμονισμένος με τους διεθνείς κανόνες πρακτικών, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως».