Τη μείωση των μισθωμάτων τους από τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ζητά το Σωματείο Κυλικειαρχών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα, που οδηγούν ακόμη και στο κλείσιμο των κυλικείων στα σχολεία.

Σχετικός νόμος του 2011 (ν.4013/2011) δίνει το δικαίωμα στα κυλικεία να ζητήσουν από τις Σχολικές Επιτροπές τη μείωση των μισθωμάτων τους, σε ποσοστό μέχρι και 40% (ανάλογα με το ποσό του πλειοδοτικού διαγωνισμού που προηγήθηκε), κοινή συναινέσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης, Στέφανο Φακούδη, καμία Σχολική Επιτροπή στο νομό δεν έχει προσέλθει στην Εξωδικαστική Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις του σωματείου από την αρχή της σχολική χρονιάς. «Αντιμετωπίσαμε την αντίθεση των Σχολικών Επιτροπών στην πρόταση για μειώσεις των μισθωμάτων, οι οποίες φαινόταν απρόθυμες να συνεργαστούν» δήλωσε.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου αποφάσισε μειώσεις μισθωμάτων της τάξης του 25% σε όλα τα κυλικεία των σχολείων της περιοχής του.

Ο κ.Φακούδης αναφέρει ότι τουλάχιστον 15 κυλικεία έχουν κλείσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και εκφράζει την ετοιμότητα του σωματείου να επιδιώξει την δικαστική οδό για την επίλυση του προβλήματος.