Παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στην πρεσβεία της Βραζιλίας που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέλη της ομάδας εισήλθαν το κτίριο της πρεσβείας και έριξαν φέιγ βολάν, πριν αποχωρήσουν.

Με ανακοίνωση που ανάρτησε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ρουβίκωνας ανέφερε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή ως ένδειξη συμπαράστασης σε Ιταλό «ένοπλο αντάρτη» που η χώρα της Λατινικής Αμερικής εξέδωσε στη χώρα του. Μάλιστα αναφέρεται και στον ακροδεξιό νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζάιχ Μπολσονάρο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο του Ρουβίκωνα:

«Το ακροδεξιό κύμα που εξαπλώνεται στις άρχουσες τάξεις σε όλον τον κόσμο κέρδισε άλλον έναν σημαντικό κόμβο. Η περιφερειακή υπερδύναμη Βραζιλία βρίσκεται υπό την ηγεσία ενός χουντικού καραβανά. Είχαν προηγηθεί με διάφορες ντόπιες ακροδεξιές εκδοχές, η Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία αλλά και οι Φιλιππίνες, η Ινδία και βέβαια οι ΗΠΑ. Στη Λατινική Αμερική, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι λίγα χρόνια πριν, το κύμα έφερνε στην εξουσία αριστερές κυβερνήσεις και πολιτικούς, πολλοί εξ αυτών με ριζοσπαστικά παράσημα στο παρελθόν.

Από την ορκωμοσία του κιόλας ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε απαγόρευση των αμβλώσεων, μεταφορά της πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, καταπολέμηση αριστερών ιδεολογιών και πολιτική ορθότητας. Στη συνέχεια άρχισε να καταργεί εργατικά δικαιώματα, να νομιμοποιεί τη μαύρη εργασία, να παραχωρεί στις εταιρείες-φεουδάρχες τον Αμαζόνιο, να σταματά κάθε περιβαλλοντική προστασία και συμμετοχή της Βραζιλίας σε περιβαλλοντικές συμφωνίες, να ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Όλα αυτά μέσα σε μόλις 2 μήνες… Ένα τελευταίο κατόρθωμά του είναι η παράδοση στην Ιταλία του αντάρτη πόλεων στις αρχές της δεκαετίας του 70, Τσέζαρε Μπατίστι ο οποίος ζούσε δεκαετίες στη Βραζιλία και του είχε απονεμηθεί χάρη.

Την αλληλεγγύη μας λοιπόν στους Βραζιλιάνους αγωνιζόμενους, στην κοινωνική βάση που δέχεται αυτές τις επιθέσεις, την αλληλεγγύη μας στον αγωνιστή Τσέζαρε Μπατίστι».