Στην καταγραφή και επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία.

Το υπουργείο, στην παρούσα φάση, εκτιμά ότι οι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό, από ενιαίο φορέα και έλεγχο, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν οι διατάξεις δύο νόμων.

Ειδικότερα, αναφέρεται ως ανασταλτικός παράγοντας διάταξη του Ν. 1989/1991 με την οποία είχε επιτραπεί η παραχώρηση ακινήτων σε ΟΤΑ ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος.

Αναφέρεται επίσης και διάταξη του Ν. 1337/1983 με την οποία η μόνη δυνατότητα που δόθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία σε σχέση με την ένταξη ακινήτων της σε σχέδια πόλεως, ήταν η υποβολή των απόψεων ή ενστάσεών της, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Πέραν των ανωτέρω διαπιστώθηκε», αναφέρει ο υπουργός, «ότι τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα δεν ζητούντο καν οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων, με αποτέλεσμα είτε να χαρακτηρίζονται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων οι χώροι των στρατιωτικών ακινήτων ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού, κοινωφελών χρήσεων -και ως εκ τούτου να μην έχουν πολεοδομική αξία, είτε να ζητείται από τη στρατιωτική υπηρεσία να καταβάλλει εισφορά σε γη».

Όπως ενημερώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, το ΥΠΕΘΑ στην παρούσα φάση εκτιμά ότι οι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο από ενιαίο φορέα, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.

Ενημερώνει, επίσης, ότι ήδη η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρεί σε επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση με τα ακίνητα που δύνανται να αξιοποιηθούν. Παράλληλα εξετάζεται η συγχώνευση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας σε ενιαίο φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους, η δημιουργία κοινής ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του νέου φορέα και πρόταση νομικού πλαισίου.

Το έγγραφο του υπουργού Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η περιουσία αυτή που είναι τεράστια, με χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά και κτίρια σε καλές τοποθεσίες της χώρας, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη.