Νότια της Κύπρου στέλνει η Τουρκία το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros και τα συνοδευτικά του M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON. Συγκεκριμένα με την παράνομη NAVTEX 0147/19 δεσμεύει μια τεράστια περιοχή νότια της Μεγαλονήσου για το διάστημα 26 Ιανουαρίου με 26 Μαΐου!

Όπως μετέδωσε το news.gr η περιοχή αυτή συμπίπτει σε σημαντικό βαθμό με τα οικόπεδα 8,9 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στα οποία βρίσκονται εταιρείες όπως η ΕΝΙ.

Την ίδια στιγμή του Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τις προγραμματισμένες ασκήσεις «Αστραπή» και «Βροντή» που έγιναν χθες και προχθές στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή κόλπου Μεγάρων, Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων καθώς και σκάφους της ΔΥΚ.

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.