Ψηλότερα από ποτέ το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics

Στην 26η θέση της λίστας το Καποδιστριακό, στην 83η το Πολυτεχνείο


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
22:21
24/01/2019
Ψηλότερα από ποτέ το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics
3
loading

Πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των πανεπιστημίων του κόσμου κατατάσσονται δύο ελληνικά ΑΕΙ, όσον αφορά στη διεθνή απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων από τους ερευνητές τους.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2019. Η κατάταξη, που περιλαμβάνει 10.500 πανεπιστήμια, συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 844.945 ετεροαναφορές ανέβηκε 12 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιουλίου 2018. Η 26η θέση είναι η καλύτερη που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων την έκτη θέση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεύτερο στην κατάταξη ελληνικό ΑΕΙ είναι το ΕΜΠ στην 83η θέση με 547.951 ετεροαναφορές, ενώ αρκετά πιο χαμηλά ακολουθούν τα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ετεροαναφορές θεωρούνται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Το κριτήριο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

Πρέπει πάντως να τονισθεί ότι η αποτίμηση του επιστημονικού-ερευνητικού έργου μέσω των ετεροαναφορών ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Υγείας, ενώ υποεκτιμά την ερευνητική δραστηριότητα άλλων πιο θεωρητικών Σχολών όπως η Νομική, η Φιλοσοφική, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η Σχολή Επιστημών της Αγωγής, η Θεολογική κ.α.

Ο αριθμός των ετεροαναφορών στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης Webometrics υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δέκα καλύτερων προφίλ ερευνητών ΔΕΠ του κάθε Πανεπιστημίου, εκτός του πρώτου προφίλ, ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Ο αναλυτικός παγκόσμιος πίνακας βρίσκεται εδώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Νικόλαος ΜΙΣΥΡΛΗΣ

  Φανταστείτε σε ποια θέση θα βρισκόταν το ΕΚΠΑ αν υποστηριζόταν από την πολιτεία όπως ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Μέχρι τώρα το κατέστρεφαν με τις καταλήψεις και τώρα το κατεδαφίζουν με την συγχώνευση ΤΕΙ.

 2. avatar ΕΚΠΑ

  Αφιερωμένο στους καταστροφολόγους της Νέας Δημοκρατίας!

  1. avatar Webometrics δεν εκτιμάει σε καμία περίπτωση

   Τη πραγματική δουλειά που κάνει ένα πανεπιστήμιο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει