Μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση της αγροτικής παραγωγής επιχειρεί ένα όχι και τόσο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων, με τα εύφορα εδάφη και τα άφθονα νερά να στηρίζουν τον τομέα, «καθώς λίγες ήταν οι οικογένειες που ασχολούνταν με τη θάλασσα», σύμφωνα με τη δήμαρχο, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Όμως οι εποχές άλλαξαν, με τον τουρισμό να έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων της Τήλου, καθώς οι περισσότεροι από τους περίπου 500 μόνιμους κατοίκους απασχολούνται με τον τουρισμό και λίγοι είναι αυτοί που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με την κ. Καμμά-Αλιφέρη μεγάλη βοήθεια στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα της Τήλου μπορούν να δώσουν οι νέοι που έχουν απομείνει στο νησί, καθώς και οι πρόσφυγες. Μάλιστα, παλαιότερο ρεπορτάζ του BBC είχε χαρακτηρίσει την Τήλο ως «το πιο φιλόξενο μέρος της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» καθώς από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, το νησί αγκάλιασε τους ανθρώπους που έφταναν εκεί.

Όταν στις αρχές του 2015 ξεκίνησαν να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και όταν οι πρώτοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί, οι εκεί κάτοικοι δημιούργησαν έναν οικισμό φιλοξενίας με κοντέινερ, στηρίζοντας όσους ζητούσαν άσυλο.

Η δημοτική Αρχή προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας την απόφαση να δημιουργήσει μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ενώ προχώρησε και στην αγορά ζώων (κατσικιών) με απώτερο στόχο τη δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας και τυροκομείου, όπου και θα απασχολούνταν και πρόσφυγες.

Όμως, πριν από μόλις μερικούς μήνες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε την απόφαση οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, κάτι που σύμφωνα με τη δήμαρχο της Τήλου, προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς έτσι θα απαξιωθεί και θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο νησί τα προηγούμενα έτη.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στο νησί μας. Μας τους πήραν τώρα αλλά εμείς θα καταφέρομε να τους γυρίσουμε πίσω», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καμμά-Αλιφέρη.

Υπογραμμίζει πως θέλει να τους δώσει κίνητρα και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά «να μην τους κάνουμε εργάτες, να τους κάνουμε μετόχους, συνεταίρους στην ΚοινΣΕπ και να φέρουμε κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα γιατί οι Έλληνες δεν έρχονται» σημειώνει και συμπληρώνει ότι σκοπός είναι «να αναβιώσουμε παραγωγικές δραστηριότητες σε αυτά τα νησιά που αργοπεθαίνουν και οι πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν».

Όπως σημειώνει η δήμαρχος, «η ΚοινΣΕπ έχει ήδη δημιουργηθεί, αποτελείται από ντόπιους και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται χρόνια στο νησί, ενώ δεν έχει κατατεθεί το καταστατικό, το οποίο είναι έτοιμο, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους πρόσφυγες».

Το όλο έργο χρηματοδοτεί ένας δήμος από τη Γενεύη καθώς «θέλουν να βοηθήσουν το νησί λόγω της μεγάλης αλληλεγγύης που έδειξε στο προσφυγικό και κατά δεύτερον γιατί επικροτούν τη δράση μας να αναβιώσουμε τον πρωτογενή τομέα, βοηθώντας παράλληλα και πρόσφυγες», επισημαίνει η κ. Καμμά-Αλιφέρη.

Μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί περί τα 50 ζώα (κατσίκια), στόχος είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα 500 ενώ στα σχέδια βρίσκεται και η αγορά αγελάδων. Όπως τονίζει η δήμαρχος, «θέλουμε να φτιάξουμε τη δική μας ράτσα κατσικιών, τη βελτιωμένη ράτσα της Τήλου. Πρέπει να κάνουμε τη δική μας ράτσα που θα είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Τήλου. Έχουμε βρει τους ανθρώπους που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που γίνεται».

Στα σχέδια βρίσκεται επίσης και η κατασκευή ενός τυροκομείου όπου θα παράγεται και το τυρί της Τήλου, το οποίο σύμφωνα με τη δήμαρχο «είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτιάχνεται με μια τεχνική που γίνεται μόνο εδώ», καθώς και άλλα τυριά τα οποία θα είναι βιολογικά καθώς τα ζώα θα τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές. «Θέλω να πάμε προς τη βιολογική καλλιέργεια. Θέλω να καταφέρω να απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα και να γίνει όλο το νησί βιολογικό», σημειώνει.

Βέβαια, τα σχέδια δεν σταματούν εκεί για την ΚοινΣΕπ, καθώς το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση των προϊόντων. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή, αλλά και η μεταποίηση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμμά-Αλιφέρη και συμπληρώνει ότι «δεν μας ενδιαφέρει να παράγουμε τα προϊόντα και να τα εξάγουμε, θέλουμε και να τα μεταποιούμε. Να παρασκευάζουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πράγματα που φτιάχνουμε στο νησί και είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας».