Δεν έχει συνηθίσει να μετανιώνει για τις εκάστοτε αποφάσεις που λαμβάνει. Όμως, ο Λαέρτης Βασιλείου σκέφτηκε και τελικώς έπραξε το… τέλος της παράστασης «Corpus Christi» από το θέατρο Χυτήριο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, μιλώντας στο newsbeast.gr, αναφέρεται στους λόγους που τον έκαναν να… ρίξει αυλαία. Μιλάει ακόμη για όσους δημιούργησαν την ένταση έξω από το θέατρο της Ιεράς Οδού αλλά και τους πραγματικούς Έλληνες.

Αναφέρεται στις απειλές που έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται για τη ζωή του καθώς και στα τηλεφωνήματα που έχουν γίνει στην οικογένειά του. Δηλώνει ότι εάν συνεχιστούν αυτά «θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω μια χώρα, την οποία δεν θέλω να αφήσω».

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι για την προστασία του έχει προσλάβει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

– Αποφασίσατε να κατεβάσετε την παράσταση «Corpus Christi» από το θέατρο Χυτήριο. Είστε απογοητευμένος για την απόφασή σας αυτή;
«Δεν έχω συνηθίσει στη ζωή μου να μετανιώνω για τις αποφάσεις που παίρνω. Οπότε, αυτή την απόφαση την πήρα έχοντας και σώας τα φρένας και πλήρη γνώση των πραγμάτων και με πλήρη γνώση για τα πράγματα που συμβαίνουν έξω από την πόρτα του θεάτρου. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί θέλω να σταματήσει όλη αυτή η λάσπη που κυκλοφορεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν τραβήξει πλάνα μπροστά από την πόρτα του Χυτηρίου.

Έλαβα ένα προσωπικό mail στο οποίο αναφερόταν ότι η παράσταση έχει χάσει το στόχο της γιατί είναι ένα έργο που γράφτηκε για την αγάπη και δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για να προκαλέσει μίσος και απειλές κατά ζωής. Έτσι, σκέφτηκα ότι κάποιος που πραγματικά αγαπάει αυτή τη χώρα, πρέπει να σταματήσει όλο αυτό το βόθρο που προσπαθούν να σπείρουν κάποιοι άνθρωποι κοιτάζοντας μόνο την καρέκλα τους. Και δεν ξέρω από ποιον παίρνοντας εντολές, δημιουργούν όλα αυτά τα έκτροπα μπροστά στην πόρτα του θεάτρου.

Έτσι, είπα να σταματήσει λοιπόν να κάνει το γύρο του κόσμου αυτή η εικόνα ντροπής και ας σκεφτεί κάποιος αυτή τη χώρα. Ας δούμε λοιπόν ποιοι καπηλεύονται τον Εθνικό Ύμνο, τον Χριστιανισμό, τον πατριωτισμό, τι εικόνες ντροπής προκαλούν για τη χώρα.

Και ας δούμε λοιπόν και την στάση που εμείς αποφασίσαμε να πάρουμε, οι οποίοι εν ειρήνη κάναμε μία παράσταση, θέλαμε να τη συνεχίσουμε ειρηνικά, δεν μας άφησαν. Έτσι, σκεφτήκαμε ότι κάποιος πρέπει να σκεφτεί αυτή τη χώρα. Πρέπει να σκεφτεί το καλό της χώρας. Ας αναλογιστούν. Ας προσπαθήσουν αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν να δουν με τα μυαλά τους το τι κακό έκαναν, τι εικόνα προκάλεσαν και ας αναλογιστούν τις πράξεις τους».

– Σε ποιους αναφέρεστε;
«Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που όλοι έχουμε δει στα βίντεο της παράστασης. Βλέπουμε καθαρά τις ζημιές που προκάλεσαν. Βλέπουμε καθαρά το μένος τους εναντίον του θεάτρου, σε μια χώρα που γέννησε το θέατρο. Ας δούμε πραγματικά ποιοι είναι οι πραγματικοί Έλληνες. Αυτοί που εκπροσωπούν την πατρίδα στο εξωτερικό και επιστρέφουν με βραβεία γι’ αυτή τη χώρα, όπως δις έπραξα εγώ, ή αυτοί που προκαλούν εικόνες ντροπής γι’ αυτή τη χώρα και βανδαλισμούς; Να δούμε ποιος αγαπάει περισσότερο αυτή τη χώρα».

– Τι μήνυμα στέλνετε σε όλους εκείνους που σας κατηγόρησαν για την συγκεκριμένη παράσταση;
«Σε αυτούς έχω να πω ότι κερδίσαμε και την τρίτη μάχη στο δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα. Τρεις κάνανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα και τρεις φορές το δικαστήριο μας αθώωσε. Κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει να αμφισβητούν το νομικό πλαίσιο της Δημοκρατίας αυτής της χώρας και μάλλον είναι νοσταλγοί ενός άλλου καθεστώτος».

– Αναφέρατε στην αρχή ότι δεν μετανιώνετε για τις αποφάσεις σας. Δεν μετανιώσατε δηλαδή ποτέ που την ανεβάσατε;

«Έχω αθωωθεί τρεις φορές στα δικαστήρια. Έχω την ψυχραιμία παρά τις απειλές κατά της ζωής μου, να συνεχίσω να μιλάω. Δεν μετάνιωσα ποτέ. Γνωρίζετε ότι κάθε μέρα βρίσκω κι από ένα φάκελο που μέσα σε αυτόν με κακογραμμένα ελληνικά απειλείται η ζωή μου;

Έχω ακούσει λοιπόν από ανθρώπους που ήρθαν και είδαν την παράσταση, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι άνθρωποι, χαρακτηριστικά μου είπαν: “Παιδί μου, εσύ έχεις κάνει μια απόλυτα χριστιανική παράσταση και από αυτή την παράσταση μόνο να εμβαθύνεις την πίστη μπορείς. Κι όχι το αντίθετο για το οποίο σε κατηγορούν”.

Το ζήτημα όμως πια δεν είναι η παράσταση. Είναι η εικόνα ντροπής αυτής της χώρας. Ας βρεθεί λοιπόν ένας άνθρωπος που να σώσει αυτή τη χώρα γιατί απ’ ότι βλέπουμε όσοι τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα, καταλήγουν ή στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή αντιμετωπίζουν ασφαλιστικά μέτρα ή μηνύσεις, όπως επίσης εκκρεμούν δύο μηνύσεις. Γιατί τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν εκδικαστεί, όχι οι μηνύσεις. Ας δούμε λοιπόν ποιος αγαπάει τη χώρα και ας δούμε ποιοι είναι οι πατριώτες».

– Έχει αναφερθεί ότι γίνονται ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή σας στην οικογένειά σας.

«Φυσικά και ισχύουν αυτά. Έχουν γίνει αρκετά απειλητικά τηλεφωνήματα. Γι’ αυτό και έχω πει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ζητήσω άσυλο σε κάποια ξένη πρεσβεία και θα εγκαταλείψω τη χώρα.

Δε θέλω όμως να εγκαταλείψω τη χώρα, στην οποία όμως έχω κάθε δικαίωμα να ζω ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Έχω κάθε δικαίωμα γιατί έχω φέρει δύο πρώτα βραβεία σε αυτή τη χώρα. Οπότε, δεν θέλω να την εγκαταλείψω. Αν όμως την τύχη αυτής της χώρας την έχουν αναλάβει παρακρατικοί και γενικώς άνθρωποι του σκότους, με συγχωρείτε αλλά εγώ μόνος μου δεν μπορώ να παλέψω. Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης γίνονταν αυτές οι εικόνες ντροπής, την επόμενη ημέρα το βίντεο θα ήταν στα δικαστήρια και δεν θα έβγαιναν να κάνουν δηλώσεις στα τηλεοπτικά πάνελ».

– Πείτε μας τι έλεγαν οι ηθοποιοί. Υπήρχε κλίμα φόβου ανάμεσά σας; Θυμάστε κάποια περιστατικά;

«Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση εμβρόντητου σοκ. Δηλαδή, δεν υπήρχε αυτό που ζούσαμε. Όμως, επειδή έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ και είμαστε αρκετούς μήνες μαζί, ευτυχώς, αυτό μας βοήθησε να μη λυγίσουμε. Δεν περιμέναμε ποτέ να ζήσουμε αυτό που ζήσαμε. Και σήμερα είναι Πέμπτη, που είναι η μέρα της παράστασης και έχουμε πληροφορίες ότι αρχίζουν και μαζεύονται».

– Αφού, η παράσταση έχει κατέβει.

«Δεν υπάρχει βλασφημία στην παράσταση. Δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά που μας κατηγορούν ότι γίνονται, δεν υπάρχει στην παράσταση».

– Θεωρείτε ότι με την τροπή που πήρε η παράσταση στην Ελλάδα, θα καθοριστεί η περαιτέρω πορεία σας στο χώρο του θεάτρου;
«Εγώ ξέρω ότι όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία μου συμπαραστάθηκαν. Και στο θέμα των ασφαλιστικών μέτρων ήταν δίπλα μας και ελπίζω ότι τις νύχτες αυτές που περάσαμε σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι μέσα από την πόρτα του Χυτηρίου, έξω, πέρα από αυτούς που δημιουργούσαν όλα αυτά τα έκτροπα, υπήρχε σύσσωμο ο καλλιτεχνικός χώρος».

– Φοβάστε για τη ζωή σας; Θα πάρετε κάποια μέτρα για την προστασία σας;

«Έχω πάρει μέτρα. Δεν κυκλοφορώ μόνος μου. Συνοδεύομαι από επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνονται για τη δουλειά τους. Αν απειληθεί η ζωή μου, θα πράξουν τα δέοντα σε περίπτωση που κινδυνεύσω».