Πότε θα μπορούν οι πολίτες να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει παρά τα εμπόδια, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός


ΕΛΛΑΔΑ
18:25
20/12/2018
Πότε θα μπορούν οι πολίτες να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους
7
loading

Τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης που βρήκαμε, υπονοώντας την υποστελέχωση κάποιων ΤΟΜΥ αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν στον σχεδιασμό τους και στη χωροταξία, είπε ο υπουργός Υγείας, αλλά τόνισε πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι μνημονική υποχρέωση, είναι εθνική υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, ήδη έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνεχίσουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γ.γ. Σταμάτης Βαρδαρός, η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, σε λίγες ημέρες θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Πρόκειται για κέντρα διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που υπηρετεί στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία). Αυτές οι μονάδες θα προκύψουν από τη συνεργασία του πανεπιστήμιου και του ΕΣΥ.

Από το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντίατρικής φροντίδας γαι 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών, η οποία θα περιλαμβάνει από απλές οδοντιατρικές πράξεις όπως η φθορίωση έως και σφραγίσματα. Σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοσθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.

Ο Βασίλης Πλαγιανάκος, αναπληρωτής καθηγητής, υπεύθυνος του Τμήματος Πληροφορικής με ειδίκευση στη βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Πλαγιανάκος επελέγη μετά την εξέταση 13 υποψηφίων και ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Σ. Μπερσίμη, ο οποίος επικεντρήθηκε στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού.

Το πεδίο έρευνας του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ αφορά στους αλγόριθμους εκπαίδευσης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, στη μελέτη νέων Εξελικτικών Αλγόριθμων, στους παράλληλους κατανεμημένους υπολογισμούς, καθώς και σε εφαρμογές στη βιοϊατρική, βιοπληροφορική, ομαδοποίηση και επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Τι χάλι είναι αυτό;

  Δεν μπορο να καταλάβω γιατί πρέπει να μας υποδείξουν αυτούς τους γιατρούς που δεν έχουν πέραση που είναι μεγάλης ηλικίας και δεν τους εμπιστεύεται κάνεις, οι καλοί γιατροί δεν θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα αυτό. Εγώ για την υγεία μου θα πάω σε όποιον νομίζω καλύτερα.

  1. avatar @Τι χάλι είναι αυτό;

   Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!
   Αυτό είναι το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνοχιλιανού μνημονιόπληκτου Αλέξη Τσίπρα Πινοσέτ.

 2. avatar Μανταλένα

  710 οικογενειακοί γιατροί για 11.000.000 και μερικές χιλιάδες ακόμα πολίτες. Από το ίδρυμα παραφυσικών μελετών θα είναι σίγουρα. Με τηλεπάθεια θα εξετάζουν. Ή εκτός και αν είναι πιο σύγχρονοι και τηλεμεταφέρονται. Αλλά να μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους και να παραδεχθούμε οτι είναι οι τελευταίες ξεματιάστρες ετούτοι οι 710.

 3. avatar Πινοσετ των δεξιων!

  Το ασφαλιστικο Πινοσετ που θα φερει η ΝΔ δεν θα χρειαζεσαι γιατρο....αλλα παπα....γιαυτο τους εχουμε τοσους πολλους στην ΕΛΛΑΔΑ για ψ(ο)φο θα μας εχουν......

 4. avatar ανωνυμος ιατρος

  αληθεια γιατι οι γιατροι του ΠΕΔΥ νυν ΚΥ που εκλεισαν τα ιατρεια του και ενταχθηκαν σαν ιατροι ΕΣΥ στο ΠΕΔΥ ονομασθηκαν κατι σαν ΕΣΥ για να μην πληρωθουν τα αναδρομικα. πιστευει ο υπουργος οτιδεν θα το μαθουν οι γιατροι μας στο εξωτερικο για το πως συμπεριφερεται ηπολιτεια στου αδικημενους ιατρους.

 5. avatar Πόσο πιο γελοίοι πια!

  Βγήκαν μερικοί ανεγκέφαλοι και είπαν, ως ξερόλες, ότι ο θεσμός του οικ.γιατρού
  είναι πετυχημένος στο εξωτερικό. Ξέχασαν ότι μιλάμε για ελλαδιστάν
  όπου ακόμη και παθολόγο για να κλείσεις ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ θέλεις
  μέσον θεού. Ας μας πουν οι ειδήμονες όταν υπάρχει ένας οικ.γιατρός
  για πόσες χιλιάδες κόσμο , πότε και πως θα μπορεί αξιοπρεπώς να
  τους επισκεφθεί?

 6. avatar Πωλούνται πάσης φύσεως αριστερά υλικά από 5ο χέρι σε τιμή ευκαιρίας

  Ο γενικός παθολόγος οικογενειακός γιατρός θα αποφασίζει και θα διατάζει εάν θα μας παραπέμπει στον αρμόδιο γιατρό πχ ορθοπαιδικό, γαστρεντερολόγο, καρδιολόγο κλπ.
  Καλώς ήρθατε στην νέα σοβιετία του συριζα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει