Τα οκτώ νέα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ξανά στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής, παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο των δράσεων αστικής αναζωογόνησης που υπογράφει το «This is Athens» του δήμου Αθηναίων.

«Επιλέγουμε κάποια σημεία της πόλης, τα οποία είναι προβληματικά, δεν έχουν ζωή, ενώ κάποτε είχαν. Η Στοά Εμπόρων κάποτε ήταν ένα εμπορικό σημείο στο εμπορικό κέντρο της πόλης, που λόγω της κρίσης σταδιακά παρήκμασε. Με πόρους του δήμου προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα σε νέους κοινωνικούς επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ένα ιδανικό περιβάλλον, όπου νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους προσφέροντας παράλληλα στην κοινωνία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία να δημιουργήσουμε κάποιες εστίες επιχειρηματικότητας και ζωής και μετά να ανοίξουν τα φτερά τους μόνοι τους οι επιχειρηματίες αυτοί και να πετάξουν. Έχουμε νεοσσούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στην ανακήρυξη της Αθήνας ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 σημείωσε: «Αυτό είναι ένα απτό δείγμα τι εννοούμε καινοτομία. Πολλοί θεωρούν ότι η καινοτομία περιορίζεται μόνο στην τεχνολογία, αλλά εμείς δώσαμε έμφαση στην κοινωνική καινοτομία υπό την έννοια ότι πρώτα απ’ όλα ο δήμος είναι ανοιχτός να δημιουργεί συνεργασίες σε βάθος χρόνου με τους ενεργούς πολίτες, με τους φορείς της πόλης, με όποιους έχουν μία διάθεση να δημιουργήσουν».

«Το μήνυμα είναι πολλαπλό έχει να κάνει με το ζωντάνεμα της πόλης, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που η πολιτεία είτε δεν το κάνει είτε το κάνει αδέξια, δηλαδή να βοηθάμε τους ανθρώπους προσφέροντας κίνητρα και συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε αυτοδύναμοι πλέον να αναπτύξουν την δραστηριότητά τους», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου, Αλέξης Γαληνός, τόνισε: «Ξεκινάει μία μικρή αλλά σημαντική καμπάνια η οποία ονομάζεται “Ζήσε την Αθήνα στα σημεία”. Το μήνυμα αυτό έχει την έννοια ότι ο δήμος με αυτή την πρωτοβουλία του χαράζει στην πραγματικότητα μία νέα διαδρομή που ενώνει δύο σημεία συγκέντρωσης κι αγοράς. Το ένα είναι η Στοά Εμπόρων και το άλλο αυτό που βρίσκεται στην Πλατεία Θεάτρου. Αυτή η πρωτοβουλία που πανευρωπαϊκά είναι μία καινοτόμα πρωτοβουλία κι αναγνωρίζεται ως τέτοια αποτελεί ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου που στηρίζει μία νεοσύστατη σύμπραξη που δημιουργήθηκε μέσω της πρωτοβουλίας του κ. Καμίνη. Τη σύμπραξη αυτή την έχουμε ονομάσει “This is Athens &Partners”. Δεν υπάρχει παρόμοια τέτοια σύμπραξη στην Ελλάδα, δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης με πολλούς σημαντικούς ιδιωτικούς φορείς όπως η Aegean, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΣΕΤΕ, η Λάμψα Α.Ε, η Lamda Development και η TEMES».

Τα κενά καταστήματα της Στοάς έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Αθηναίων από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης.

Η πιλοτική αυτή δράση θα φιλοξενήσει τους επιχειρηματίες για 6 μήνες και ο δήμος καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και τις κατασκευαστικές εργασίες των καταστημάτων. Τα νέα αυτά καταστήματα έρχονται να προστεθούν στα επτά καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου που άνοιξαν τις πόρτες τους πριν λίγο καιρό στο ευρύ κοινό. Στόχος των δράσεων τόσο στην Πλατεία Θεάτρου όσο και στη Στοά Εμπόρων είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές μεταμορφώνοντάς τες σε σημεία προσέλκυσης του αγοραστικού κοινού και αναγνωρίσιμους κόμβους δημιουργικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, στις 22 και 23 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή παράλληλων δράσεων με τίτλο «Ζήσε την Αθήνα στα σημεία» όπου οι δημιουργικές ομάδες των 7 καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου και οι κοινωνικές επιχειρήσεις των 8 καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων υποδέχονται το κοινό στα δύο νέα σημεία συνάντησης και αγοράς στο κέντρο της πόλης, σε ένα εορταστικό διήμερο με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα, μουσική και πολλές εκπλήξεις από το This is Athens.

Τα νέα καταστήματα στη Στοά Εμπόρων

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς Κ.ΑΛ.Ο που επιλέχθησαν και θα λειτουργήσουν είναι οι εξής: Σχεδία αρτ, Ροκάνι και LUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, WiseDog, Birdland και Athens Makerspace.

«Μας δίνεται μία ευκαιρία να ενασχολούμαστε με αυτά που αγαπάμε και παράλληλα να βγάλουμε και τα προς το ζην. Προσπαθούμε με τον τρόπο μας να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία», λέει η κ. Μαριάνθη Φλώμου, μία εκ των τεσσάρων σχεδιαστριών της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «One Tool Three».

Από την πλευρά της η κ. Λαμπρινή Καρούσου, από την CooCoo Creations- Εργαστήριο Κεραμικής και Κοσμήματος, τόνισε: «Είχαμε τον χώρο της εκπαίδευσης που λειτουργούσε από την αρχή και το πωλητήριο που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε. Μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία από τον δήμο Αθηναίων. Είναι μία πολύ καλή προσπάθεια και μία πολύ καλή ιδέα, για όποιον μάλιστα ήξερε πως ήταν πριν η Στοά Εμπόρων».

Τέλος, σημειώνεται ότι η Στοά Εμπόρων σχεδιάστηκε από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη το 1950. Συνδέει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα και βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων κι αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα που ενώνονται με μία διπλή μαρμάρινη σκάλα.