Ένα παγκόσμιο γεγονός με χιλιάδες συμμετοχές αλλά και πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις: «2ος Spetses Mini Marathon». Το περασμένο Σαββατοκύριακο όσοι βρέθηκαν στο νησί των Σπετσών είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα πάντα από αθλητικά δρώμενα μέχρι φαντασμαγορικές εκδηλώσεις.

Όπως είπαν άλλωστε όσοι βρέθηκαν εκεί, έγινε μια μεγάλη γιορτή, ένα πάρτι που ήταν όλοι καλεσμένοι! Έτσι, παιδιά, νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας «φόρεσαν» την καλύτερη τους διάθεση εκτός από τα καπέλα τους και «γεύτηκαν» το νησί.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και συγκεκριμένα από τις 12 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου διοργανώθηκε ο «2ος Spetses Mini Marathon» και απέδειξε σε όλους ότι ένα αθλητικό γεγονός, μπορεί να φέρει το καλοκαίρι στην καρδιά του Φθινοπώρου και να γεμίσει ένα ολόκληρο νησί από κόσμο.

Με web sponsor το newsbeast.gr, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την διοργάνωση και έδωσε την ευκαιρία σε τρία ζευγάρια να ταξιδέψουν στις Σπέτσες, να μείνουν στα καλύτερα ξενοδοχεία και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις δωρεάν, η όλη προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής απέδωσε τα μέγιστα. Οι εικόνες και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Με επίκεντρο το εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel, για τρεις ημέρες, οι Σπέτσες υποδέχτηκαν περισσότερους από 4.000 επισκέπτες, οι οποίοι δονήθηκαν στους ρυθμούς του Spetses Mini Marathon. Η αυλαία του έπεσε, αφήνοντας υπέροχες αναμνήσεις και μεγάλες επιδόσεις αλλά και την παρακαταθήκη ότι συγκαταλέγεται πλέον στους αγώνες που προκαλούν το διεθνές ενδιαφέρον.


Οι συμμετοχές…

Ο «2ος Spetses Mini Marathon» είχε χιλιάδες ελληνικές αλλά και διεθνείς συμμετοχές καθώς περισσότερα από 3.300 άτομα συμμετείχαν σε όλα τα αγωνίσματα (αγώνες δρόμου 5 km και 26 km, 1ος Κολυμβητικός Αγώνας – Διάπλους Σπετσών, Παιδικός Αγώνας 1.000 μέτρων). Μάλιστα, στο πλαίσιο του αθλητικού τριημέρου ο κολυμβητικός αγώνας «Διάπλους Σπετσών» με δύο διαδρομές 2.500 μέτρων και 5.000 μέτρων προσέλκυσε περισσότερους από 300 κολυμβητές , κερδίζοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα.

Στις Σπέτσες, βρέθηκαν χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς από αρκετές χώρες, διπλωματικές αποστολές από δεκατρείς χώρες, ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή δίκτυα και πολλοί οργανωμένοι δρομείς από αγωνιστικούς συλλόγους αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερος ήταν και ο ρόλος των 150 εθελοντών , οι οποίοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος.


Οι αγώνες με τους νικητές

Στις 14 Οκτωβρίου οι δύο αγώνες δρόμου των 5 και 26 χιλιομέτρων εντυπωσίασαν με τις συμμετοχές που ξεπέρασαν τις 1.500. Νικητής του γύρου των Σπετσών των 26 χιλιομέτρων ανακηρύχθηκε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων πρώτος τερμάτισε ο Κώστας Νακόπουλος

Στον αγώνα των 26 χιλιομέτρων του γύρου των Σπετσών έλαβαν τελικό χρόνο 484 δρομείς από τους 500 που συμμετείχαν ενώ στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων έλαβαν χρόνο 860 αθλητές από τους 1.050 που συμμετείχαν.

Ο διπλός κολυμβητικός αγώνας «Διάπλους Σπετσών» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος αφορούσε δύο αποστάσεις στα 2.500 μέτρα και τα 5.000 μέτρα. Στον κολυμβητικό αγώνα, στην απόσταση των 2.500 μέτρων (Κόστα-Σπέτσες) νικήτρια ήταν η Κυριακή Λιόση με χρόνο 37 λεπτών, ενώ στα 5.000 μέτρα (Σπέτσες-Κόστα-Σπέτσες) ο πρώτος που τερμάτισε ήταν ο Δημήτρης Σταματίου με χρόνο 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η κινητοποίηση εκατοντάδων εθελοντών, ναυαγοσωστών της Lifeguard Hellas αλλά και του Λιμενικού Σώματος, εξασφάλισαν την ασφάλεια των αθλητών στη διάνυση της απόστασης από τις Σπέτσες μέχρι την Κόστα και πίσω. Στον πρώτο κολυμβητικό αγώνα του διάπλους Σπετσών έλαβαν τελικό χρόνο 331 από τους 340 που συμμετείχαν.

Στις φετινές εκδηλώσεις την τιμητική τους είχαν και τα παιδιά. Έτσι, περισσότερα από 500 παιδιά συμμετείχαν σε ένα αγώνα δρόμου 1.000 μέτρων με επίσημη χρονομέτρηση και απονομή μεταλλίων το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στον παιδικό αγώνα 1.000 μέτρων έλαβαν τελικό χρόνο 280 παιδιά από τα 410 που πήραν μέρος.

Οι εκδηλώσεις πάντως άρχισαν το πρωί του Σαββάτου με τον ποδηλατικό γύρο του νησιού. Πρόκειται για μία απόσταση 26 χιλιομέτρων μέσα στην καταπράσινη φύση και το υπέροχο μπλε της θάλασσας των Σπετσών. Αρκετοί από τους αθλητές των υπόλοιπων αγωνισμάτων, αλλά και απλοί επισκέπτες δεν έχασαν την ευκαιρία να θαυμάσουν του νησί και με το δικό τους ή με νοικιασμένο ποδήλατο.

Ο «2ος Spetses Mini Marathon» εκτός από μία πολύπλευρη αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση, ήταν και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση της ευγενούς άμιλλας σε κάθε επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή διοργάνωση είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μία μεγάλη ομάδα παιδιών και εφήβων από το Παιδικό Χωριό Φίλυρο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν ήταν μόνο αθλητικά δρώμενα…

Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και η οργανωτική επιτροπή του θεσμού ξέρουν να υποδέχονται τους καλεσμένους τους και γι’ αυτό οργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων.

Το πρωί του Σαββάτου, οι γνωστές μαγείρισσες του νησιού και τα «Σπετσιώτικα Κεράσματα» περίμεναν τους κολυμβητές στην αποβάθρα του τερματισμού για να τους αποζημιώσουν για την μεγάλη προσπάθεια με τοπικές λιχουδιές και το απαραίτητο τσίπουρο.

Λίγες ώρες αργότερα, οι σεφ του εμβληματικού ξενοδοχείου των Σπετσών, Poseidonion Grand Hotel και το Melissa Pasta Night, προσέφεραν ειδικές γεύσεις και δύναμη στους συμμετέχοντες.

Ο χορηγός

Χρυσός χορηγός του «Spetses Mini Marathon», όπως και πέρυσι, ήταν η ING, Telecoms Provider η WIND και χορηγός φιλοξενίας το εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών, Poseidonion Grand Hotel, που πρωτοστατεί σε πολιτιστικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες του νησιού. Xορηγός της διοργάνωσης του Παιδικού Αγώνα 1.000 μέτρων είναι το MELISSA Pasta Kids.

Αθλοθέτης του Αγώνα ήταν ο κοσμηματοπώλης Στέλιος Αθηνιωτάκης που διατηρεί κατάστημα στις Σπέτσες σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το «Μάτι».

Υποστηρικτές του αγώνα ήταν η MELISSA, που προσέφερε τα προϊόντα της στο Pasta Night και η εταιρεία αθλητικών ειδών ASICS.