Στην πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή η παρουσίαση του νέου βιβλίου της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Το «Περί Γλυπτικής» αποτελείται από δεκαπέντε «εύγλυπτα» κείμενα της γλύπτριας, η οποία προσεγγίζει, ιστορεί και αναλύει όλες της πτυχές της γλυπτικής ως τέχνη, µέσα από σχέδια, γλυπτά, κεραµικά, αλλά και µέσα από φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύµατα και σχολές.

Το νέο βιβλίο είναι µια καλαίσθητη και χρηστική γλυπτοθήκη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φοίνικα. Το έγχρωμο σχέδιο του εξώφυλλου «Η γυναίκα που κοιτάζει πίσω», είναι αριθμημένο και υπογεγραµµένο από την γλύπτρια σε 1.000 αντίτυπα.

Λειτουργεί όπως ένα µικρό λεξικό, µε απαντήσεις για κάθε αισθητικό θέµα (σε έργα, πρόσωπα ή µεγάλες δηµιουργίες) µε εργαλείο τη χρυσή τοµή, το μέτρο της µέτρησης, την επικούριο ή αριστοτελική κωδική εκτίµηση της τέχνης και τον ορισµό της ως γλυπτική. Είναι ένα βιβλίο-εργαλείο για τη γλυπτική. Η πρώτη παρουσίαση είχε γίνει µε επιτυχία στις 6 Μαρτίου στο μουσείο Μπενάκη και το προλόγισε ο διευθυντής, κ. ∆εληβοριάς.

Η συγγραφέας είναι γεννημένη στην Κνωσό, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Κρήτη. Στη γλυπτική της χρησιμοποιεί στοιχεία από µελέτες στην ανθρώπινη φιγούρα και από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και αρχαία γλυπτική, ενώ το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας το βιβλίο θα προλογίσει η διευθύντρια και ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη, την ανάλυση θα κάνει η ιστορικός τέχνης Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου και ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας.

Η εκδήλωση θα κλείσει µε µια ιδιαίτερη µουσική έκφραση. Η Αθηνά Καραταράκη, θα τραγουδήσει συνοδευόμενη στα κρουστά από το Μάριο Μουζακίτη και στην κιθάρα από τον Στέφανο Ανδρεάδη.