Επιστολή-παρέμβαση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Ε.Στυλιανίδη απέστειλε η ΓΣΕΕ για το μείζον θέμα των θέσεων παιδιών σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, μετά την ερώτηση που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή, με την οποία ζητούσε να της γνωστοποιηθούν στοιχεία για τα αλλοδαπά νήπια και βρέφη.

Στην επιστολή της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «ερωτήσεις ειδικής στόχευσης, και μάλιστα κοινοβουλευτικές», που, όπως αναφέρει, «υποκρύπτουν άποψη ”σύγχρονου Ηρώδη”, που μία ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να καταδικάσει».

Η επιστολή της ΓΣΕΕ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την αποστολή του 37288/1.10.12 εγγράφου του Υπουργείου, που αφορά στην αποστολή στοιχείων  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σας επισημαίνουμε ότι η Γ.Σ.Ε.Ε. έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν παρατηρήσεις για το σύστημα λειτουργίας των δομών ημερήσιας παροχής φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών των εργαζομένων και ανέργων. Έχει κάνει υπομνήσεις τήρησης της δέσμευσης της χώρας μας προς την Ε.Ε. για παροχή και εξασφάλιση φροντίδας στο 90% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 ετών και σχολικής ηλικίας και στο 33% τουλάχιστον των παιδιών κάτω των 3 ετών. Βέβαια η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν έτυχε ικανοποίησης στα αιτήματά της, ούτε καν απάντησης στα έγγραφά της.

Φέτος, λόγω μνημονιακής πολιτικής, πολλοί παιδικοί σταθμοί έκλεισαν και χιλιάδες παιδιά εργαζομένων αποκλείστηκαν από το δικαίωμα φύλαξης και σχολικής εκπαίδευσης. Κι αυτό συμβαίνει εν γνώσει της Πολιτείας ότι το εισόδημα των οικογενειών έχει εξαφανιστεί ή ελαχιστοποιηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ακόμη περισσότεροι σταθμοί ,ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες στο άμεσο πρόβλημα της φροντίδας των παιδιών
τους, αλλά και να μην αναγκάζονται πολλοί γονείς να στερούνται στην Ελλάδα του 2012 την επιμέλεια των παιδιών τους, καθώς οι σημερινές συνθήκες ζωής τους αναγκάζουν πολλές φορές να τα παραδώσουν σε ιδρύματα ή μη
κυβερνητικές οργανώσεις.

Οφείλετε, λοιπόν, ως Πολιτεία να βρείτε και να διαθέσετε κονδύλια για τη λειτουργία περισσότερων παιδικών σταθμών, ώστε να μην μπορεί κανείς να εκμεταλλεύεται το πρόβλημα, να καλλιεργεί και να εμπεδώνει ρατσιστική αντίληψη στους Έλληνες. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι ερωτήσεις ειδικής στόχευσης, και μάλιστα κοινοβουλευτικές, υποκρύπτουν άποψη «σύγχρονου Ηρώδη», που μία ευνομούμενη Πολιτεία πρέπει να καταδικάσει.

Άλλωστε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αστικό μας Κώδικα ο «αλλοδαπός απολαμβάνει στην Ελληνική Επικράτεια τα ίδια δικαιώματα με τον ημεδαπό». Εφόσον λοιπόν, οι αλλοδαποί γονείς έχουν τις προϋποθέσεις που τίθενται για την υποδοχή των δικαιούχων στους παιδικούς σταθμούς δεν μπορεί να αποκλειστεί το παιδί τους από την κλήρωση, ούτε να απομακρυνθεί πριν συμπληρώσει την προσχολική ηλικία λόγω εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας.

Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις του Υπουργείου θα θωρακίζουν τη συνταγματική νομιμότητα και δεν θα υπεισέρχονται σε διάθεση στοιχείων προς εκμετάλλευση».