Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλεί στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Πηνελόπη», η οποία πλήττει από τη Δευτέρα την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, την Αχαΐα και την Αρκαδία.

Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία

Στην Ηλεία, οι συνέπειες της δυνατής νεροποντής ήταν καταστροφικές, καθώς υπήρχαν σημαντικές ζημιές τόσο στις περιουσίες πολιτών όσο και σε δημόσια μέρη από τα οποία καθημερινά διέρχονται αρκετοί πολίτες με προορισμό τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Ανεμοχωρίου αντίκρισαν με το πρώτο φως του ηλίου τις περιουσίες τους να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή. Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μπόκολος, έχοντας ζήσει ακόμα μια φορά παρόμοια κατάσταση πριν 10 χρόνια,  περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τις ζημιές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος. Συγκεκριμένα, από το στάβλο του αποκολλήθηκε κομμάτι που κάλυπτε τους σανούς και από τη ριπή των ανέμων κατευθύνθηκε προς το λυόμενο σπίτι, πέφτοντας πάνω και στο σταθμευμένο όχημά του.

Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι σανοί που κάλυπτε το εν λόγω σκέπαστρο να βραχούν και να καταστραφούν ολοσχερώς, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τα πρόβατα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος απώλειας των νεογέννητων. Τέλος, πραγματοποίησε κάλεσμα στην πολιτεία προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να αποζημιώσει τους δικαιούχους.

Λίγο πιο περίπλοκη φαίνεται πως είναι η κατάσταση όσον αφορά τις ζημιές που υπέστη η Τοπική Κοινότητα Αλποχώρι. Έχοντας να υπερηφανεύονται ένα πραγματικό στολίδι που έχουν για γήπεδο, οι κάτοικοι της κοινότητας αντίκρισαν το πρωί κάτι αναπάντεχο και σοκαριστικό. Μεγάλο μέρος του φράχτη κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να κλείσει η μια εκ των δύο κατευθύνσεων του κεντρικού δρόμου του χωριού. Η κινητοποίηση από το δήμο ήταν άμεση, στέλνοντας μηχάνημα για καθαρισμό καθώς και αρμόδιους για να εξετάσουν την κατάσταση της μάντρας και τους τρόμους ανακατασκευής της με όσο το δυνατόν καλύτερες υποδομές προκειμένου να αντέξει μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Εξάλλου, ζημιές προκλήθηκαν και καταγράφηκαν από κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ήλιδας στις Τοπικές Κοινότητες: Δουνέικα, Γεράκι, Περιστέρι, Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα, Κεραμιδιά, Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Βελανίδι και σε άλλα σημεία όπου οι φθορές ήταν μικρότερης κλίμακας.

Φούσκωσαν ρέματα σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας

Οι φόβοι των κατοίκων του Ζευγαρακίου Μακρυνείας, ότι με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις τα ρέματα του χωριού θα υπερχειλίσουν και πάλι, δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Την ώρα της έντονης βροχόπτωσης νωρίτερα σήμερα, ρέματα του χωριού φούσκωσαν επικίνδυνα.

Το agriniopress.gr βρέθηκε στο Ζευγαράκι , όπου οι κάτοικοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για νέες πλημμύρες μιας και όπως υποστηρίζουν, οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν προβεί σε έγκαιρο και επαρκή καθαρισμό των ρεμάτων. Οι κάτοικοι φοβούνται ιδιαίτερα την υπερχείλιση του πρώτου, μεγάλου ρέματος, στην είσοδο του χωριού, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές πέρυσι.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του agriniopress.gr, υπήρξε και τουλάχιστον μία περίπτωση όπου τα νερά μπήκαν σε σπίτι, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Κατολισθήσεις στα Άγραφα

Η κακοκαιρία που πλήττει από χθες το σύνολο της Δυτικής Ευρυτανίας προκάλεσε προβλήματα στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο από τις κατολισθήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με το Vimapoliti.gr, δημιουργήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αγράφων, όπου μετά την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο-Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο απο μεριά του Καρπενησίου. Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά μόνο απο Καρδίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του VimaPoliti.gr στο σημείο είχαν σπεύσει νωρίτερα  μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν άμεσα  πρόσβαση. Ο δρόμος θα παραμένει κλειστός σήμερα αφού λόγω των συνεχόμενων εντόνων βροχοπτώσεων αλλα και της επικινδυνότητας από τις συχνές κατολισθήσεις έχουν σταματήσει.

Μικρότερα προβλήματα σημειώνονται και στις ΔΕ Απεραντίων και Ασπροποτάμου, ενώ υπήρξαν και συχνές ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.