Ο διοικητής του ΙΚΑ μιλά παράταση χορήγησης των υφιστάμενων παροχών για ένα ακόμα χρόνο, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πως από το 2013 θα επανεξεταστούν όλα.

Όταν απουσιάζει η στρατηγική, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τότε η έκφραση εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων κάθε άλλο παρά εκπλήσσει.

Ο λόγος για την περίπτωση των επιδομάτων πρόνοιας, για τα οποία οι δανειστές μας ζητούν να περικοπούν, ακόμα και να καταργηθούν.

Με βάση αυτή την αξίωση της τρόικας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξεταστούν όλες αυτές οι παροχές, ώστε να «σταματήσουν να δρουν οι επιτήδειοι από το 2013», όπως χαρακτηριστικά είπε σε πρόσφατη σύσκεψη.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Μαθαίνουμε, όμως, πως ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έχει εκφράσει την πρόθεση να ανανεώσει τη χορήγηση των συγκεκριμένων παροχών για την επόμενη χρονιά.

Κατόπιν όλων αυτών, η ηγεσία του υπουργείου φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την «πρωτοβουλία», που πήρε ο κύριος Σπυρόπουλος χωρίς να ενημερώσει κανένα.

Το θέμα είναι μείζον και δεν αφορά μόνο στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στο γεγονός πως από τις συγκεκριμένες περικοπές επιδιώκεται να εξοικονομηθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανεξαρτήτως του δίκαιου του χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, τέτοια περιστατικά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Επιπλέον, η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις οδηγούν σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, φορτώνοντας με περισσότερα βάρη τους ασφαλισμένους.