Σε μία αναλυτική επισκόπηση του ρόλου και του σκοπού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) προχώρησε ο επικεφαλής τους, Γιαν Βέρνερ (Jan Worner), ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου την Ελλάδα, στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τον ESA.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σήμερα, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Βέρνερ αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Οργανισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια, τις επικοινωνίες, την παρακολούθηση του κλίματος, και πολλές άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής μας, κάνοντάς την πιο ποιοτική, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τον κ. Βέρνερ υποδέχθηκε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, με τον οποίο συνομίλησαν σε έντονα φιλικό κλίμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βέρνερ, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλο Πρωτοπαππά και τον γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, ανέπτυξε σε στελέχη της αγοράς και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας τις δράσεις και τον ρόλο του ESA, ο οποίος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ, ο κ. Βέρνερ σημείωσε ότι το διάστημα είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, τη μετεωρολογία, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές… «Η Ελλάδα σήμερα είναι πάρα πολύ ενεργή στον τομέα του διαστήματος, κάτι το οποίο είναι πολύ καλό» τόνισε ο επικεφαλής του ESA, συμπληρώνοντας ότι «από αυτό υπάρχουν οφέλη και για τη χώρα (βιομηχανική ανάπτυξη) αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά». Τέλος, μίλησε για τα πολλαπλάσια οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του διαστήματος, και στον τομέα των θέσεων εργασίας, ειδικά προς το νέο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας.

Ο κ. Μαγκλάρας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, επισήμανε ότι «είναι μεγάλη χαρά που έχουμε για ακόμη μία φορά εδώ, στην Αθήνα, τον γενικό διευθυντή της ESA. Η παρουσία του μας βοηθάει έτσι ώστε να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει και δίνει μεγάλη ώθηση σε όλα τα ζητήματα που προωθούμε ως χώρα και σχετίζονται και με τη θέση μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, αλλά και με τα συμφέροντά μας υπό την ευρύτερη έννοια, σε θέματα αξιοποίησης του διαστήματος».

Όπως υποστήριξε ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά, «κυρίως έχουμε αποκτήσει ενιαία και αξιόπιστη διαστημική πολιτική και όλα αυτά αρχίζουν να αποτυπώνονται στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, καθώς πολλές επιχειρήσεις εμπλέκονται στον ESA και τα προγράμματά του». «Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, την εμπειρία αλλά και την εμπλοκή μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος σε θέματα άμυνας, που έχουμε μεγάλη ανάγκη» πρόσθεσε.

«Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός έχει εμπλακεί ενεργητικά στο να συνάπτει συμφωνίες και να συνεργάζεται με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαστημικούς οργανισμούς και έχουν ήδη συναφθεί πληθώρα μνημονίων συνεργασίας, που έχουν δώσει λύσεις και σε προβλήματα ερευνητικά αλλά έχουν δώσει και τεράστια ώθηση σε ζητήματα εγχώριας βιομηχανίας. Αυτές είναι σημαντικές δράσεις που φέρνουν κόσμο εξειδικευμένο πίσω στη χώρα, δίνουν ευκαιρίες για πολλές και καλές θέσεις εργασίας και κυρίως δίνουν μία ώθηση στην οικονομία σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Έχουμε, πλέον, πολύ στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και η παρουσία του κ. Βέρνερ εδώ καταδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι, πλέον, ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας για θέματα διαστήματος και δεν είμαστε όπως είμασταν παλιά, ένα απλό μέλος, που ούτε καν παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Για αυτό και η συχνή πλέον επικοινωνία του κ. Βέρνερ με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα δείτε στο άμεσο μέλλον και θα ανακοινωθούν από τον υπουργό ΨΗΠΤΕ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει και τρέχουν σημαντικά προγράμματα που σχετίζονται και με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, και πληθώρα ζητημάτων, τα οποία συζητάμε και δίνουμε λύσεις συνεχώς» υπογράμμισε ο κ. Μαγκλάρας.